U četvrtak 30. maja, izložbom “Vila Prendić – novi pogled, novo trajanje” u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda, počela je 19. Beogradska internacionalna nedelja arhitekture – BINA 2024. Izložba autorke Aleksandre Šević za cilj ima približavanje stambene arhitekture međuratnog modernog pravca, njenu obnovu i prilagođavanje savremenim uslovima života, uz očuvanje vrednosti arhitekture i postulata na kojima je zasnovana, a posvećena je delu Milana Zlokovića i osmišljena u saradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, Do.co.mo.mo Srbija i Fondacijom Milan Zloković.

Danica Prodanović, članica organizacionog tima BINE, na otvaranju je rekla: “Ove godine imaćemo dve glavne programske linije: jednu koju smo nazvali Obnavljanje arhitekture 20. veka i drugu koja se bavi savremenom arhitekturom. U okviru obnavljanja arhitekture 20. veka, bavićemo se pre svega baštinom modernističkog perioda, načinima na koji se ona obnavlja i rekonstruiše, načinima na koji je mi kao struka štitimo, ali isto tako i kao šira društvena zajednica. Predstavićemo primere dobre prakse, a razgovaraćemo i diskutovaćemo i o onome što je ugrožena baština; kako da se potrudimo da je sačuvamo na najbolji mogući način, kao memoriju ovog grada.”

Aleksandra Šević, autorka izložbe i viši konzervator Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, posebno je istakla: “Nismo želeli da se bavimo onim što nije najbolje, već smo hteli da stavimo u prvi plan nešto što bi trebalo da bude vodič, pokretač, da nam pokaže kako se može. Najveća zahvalnost ide novom vlasniku Vile Prendić – porodici Prokić, jer da nije bilo njih i njihove duboke spoznaje sa čim će se sve suočiti i to na samom početku, nisam sigurna kakav bi rezultat bio. Moje profesionalno i lično zadovoljstvo je bilo da sarađujemo i da radimo stvarajući nešto što predstavlja obnovljeni objekat, kome su vraćene vrednosti zbog kojih je on utvrđen za spomenik kulture”.

Olivera Vučković, direktorka Zavoda za zaštitu spomenika grada Beograda, u svom govoru je navela: “Zavod ne radi samo na prezentaciji, već i na očuvanju spomeničkog nasleđa Milana Zlokovića. Vrlo tesno smo sarađivali prilikom obnove i rekonstrukcije dečije klinike u Tiršovoj, a Vila Prendić je odličan primer kako može da se sarađuje na kulturnom nasleđu. Zaista se zahvaljujem vlasnicima koji su to prepoznali i bez bilo kakvih drugih uticaja, zajedno sa nama, u svim segmentima ispoštovali mere i uslove tehničke zaštite Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.”

Vladimir Lojanica, dekan Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, između ostalog je rekao: “Modernizam je svojoj revolucionarnošću definitivno obeležio 20. vek, dominantno skrećući pažnju na načela funkcionalnosti, jednostavnosti i iskrenosti. Ovi principi su oblikovali područja i gradove, domove i javne prostore, kod nas i širom sveta, ostavljajući dubok i uticajan trag  na globalnom nivou. S druge strane, modernizam koji se razvijao na našim prostorima ima veoma karakterističan oblik. Ovogodišnja BINA nam pruža priliku da dublje istražimo ovaj specifikum kao arhitektonski fenomen, i da uočimo principe koji se reflektuju i reinterpretiraju u našoj savremenoj arhitekturi.“

U petak 31. maja u 12 časova, na programu BINE je Seminar „Arhitekti / Projektanti / Praktičari“ u Sava Centru, dok je za 18 časova u Likovnoj galeriji KCB zakazan okrugli sto „Vila Prendić – jedno od retkih rekonstruisanih dela Milana Zlokovića”. Učesnici na ovoj tribini biće Marko Prokić, Aleksandra Šević, Đorđe Mojović i Nebojša Antešević, a moderator Tanja Damljanović Konli.

U subotu 1. juna u 12 časova, biće održano autorsko vođenje kroz izložbu “Vila Prendić – novi pogled, novo trajanje” u Likovnoj galeriji KCB-a.

Ovogodišnje, 19. izdanje Beogradske internacionalne nedelje arhitekture – BINA 2024 održava se od 30. maja do 29. juna u organizaciji Društva arhitekata Beograda i Kulturnog centra Beograda, a obuhvatiće brojne izložbe, izlete, seminare, tribine, i edukativne programe za širu i stručnu javnost.