Udruženje Pacijenti protiv psorijaze 29. oktobra su svečano obeležili Svetski dan borbe protiv psorijaze puštanjem balona i razgovorima sa lekarima o modalitetima lečenja ove bolesti. Borba pacijenata sa ovom teškom bolešću je dugotrajna i zahteva upornost i istrajnost u primeni odgovarajuće terapije. Procene zdravstvenih stručnjaka pokazale su da u Srbiji boluje više od 140.000 ljudi, dok veliki broj pacijenata boluje od teškog oblika psorijaze.

Najčešći  uzroci pojave psorijaze su stresne situacije i neuredne životne navike. Zato je Vladimir Kecić, predsednik Udruženja pacijenata obolelih od psorijaze „Pacijenti protiv psorijaze – 3P“, na Svetski dan borbe protiv psorijaze pozvao pacijente da razgovaraju sa dermatologom o svojoj bolesti i o mogućnostima lečenja koje su sada mnogo veće nego pre nekoliko godina. On je istakao da  su na raspolaganju lekovi za lokalnu i sistemsku primenu, uključujući i sa umerenim i teškim oblikom psorijaze.

No, i pored dostupnih mogućnosti lečenja, i dalje veliki broj pacijenata nepotrebno pati od ozbiljnih simptoma i znakova psorijaze. Zato je značajno da pacijenti dobiju odgovarajuću terapiju, oslobode se promena na koži, ali i smanje rizik od razvoja drugih oboljenja, da poboljšaju kvalitet života i da nesmetano obavljaju socijalne i profesionalne aktivnosti.