Srbija i Egipat ulaze u novu eru privrednih odnosa, poručio je danas Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije i naglasio da će brojni poslovni pregovori domaćih i egipatskih kompanija u narednom periodu doprineti značajnim investicijama u dve države.

Čadež je na Poslovnom forumu Srbija – Egipat naglasio da će dolazak egipatskih kompanija na naše tržište, ustvari, označiti njihov ulazak na regionalno tržište Inicijative Otvoreni Balkan.

„Malo je poslovnih foruma koje možemo da počnemo tako dobrim vestima kao što je ovaj. Danas smo dobili čitav paket međudržavnih dokumenata i počinjemo da radimo na Sporazumu o slobodnoj trgovini Srbije i Egipta. Takođe, razultat dobre saradnje između dve zemlje jeste jučerašnje potpisivanje sporazuma kompanije Eliksir i egipatske kompanije (Misr Phosphate Company) o zajedničkom ulaganju u izgradnju fabrike fosforne kiseline. To je zaista velika stvar“, istakao je Čadež.

 Predsednik PKS je naveo da predstavnici kompanija dveju zemalja uveliko razgovaraju o novim poslovnim projektima i izrazio uverenje da će u narednom periodu poslovni pregovori dati svoje prve rezultate.

„Sa nama je danas više od 30 kompanija iz Egipta i skoro 250 naših poslovnih ljudi koji će održati više od 400 poslovnih sastanaka i, nadam se, imati veoma dobre rezultate“, rekao je Čadež.

Danas su u Palati Srbija uoči poslovnog foruma održane prezentacije Razvojne agencije Srbije “Zašto investirati u Srbiju” i Federacije egipatskih, afričkih i mediteranskih komora “Poslovati sa Egiptom”, a zatim B2B sastanci srpskih i egipatskih privrednika.