“Nemački kancelar Olaf Šolc izdao je naredbu o zaustavljanju procesa sertifikacije gasovoda Severni tok 2. Dobro. Dobro došli u hrabri novi svet gde će Evropljani vrlo ubrzo plaćati 2.000 evra za kubni metar prirodnog gasa!”

Taj komentar je objavio na svom tviter nalogu 22. februara 2022. godine u 14:19 h, Dmitrij Medvedev, sada potpredsednik ruskog Saveta za nacionalnu bezbednost. Istoga dana, nemački mediji, gotovo panično javljaju da u Evropi raste strah od znatno viših cena gasa. Nemački savezni ministar ekonomije Robert Habek očekuje dalje povećanje cena gasa, barem kratkoročno: „Ovu zimu nećemo skoro zaboraviti”, rekao je Habek za nemačke medije i dodao da Nemačka u potrošnji gasa zavisi 55 odsto od ruskih izvora. “Previše je da zavisimo od jednog provajdera. To se mora prevazići”, rekao je Habek.

Ali, kako će se prevazići – glavno je pitanje. Sva je prilika da će to još dugo ostati otvoreno, pogotovo ako se imaju u vidu podaci koje je objavila “Statista”, nemačka kompanija specijalizovana za podatke o tržištu i potrošačima, još pre godinu dana. Na grafikonu (u prilogu) jasno se vidi da je Nemačka 2020.godine, još u vreme prve godine pandemije, kada je industrija smanjeno radila, čak 55 odsto potreba za gasom podmirivala iz ruskih izvora, zatim oko 30 odsto iz norveških izvora i oko 12 odsto iz holadskih izvora gasa… Kako naći zamenu za 55 odsto potreba za gasom, u kratkom roku – to je već novi izazov – najblaže rečeno.

I dok traje napetost i neizvesnost oko otvorenih pitanja u politici i u ekonomiji, od važnih vesti na temu gasa koje su stigle 22. februara, beležimo još i izjavu kancelara Olafa Šolca da  nemačka vlada do daljeg zaustavlja proces odobravanja gasovoda Severni tok 2. Taj proces je, inače, već više meseci “u stanju mirovanja”, iako je gasovod spreman za korišćenje…No, izgleda da su ovog 22. februara sukobi i nesporazumi tek počeli, uz sve neizvesnosti kako će se razrešiti i dokle će stići. A obično bude na veliku žalost većine pauperizovanog stanovništva.    (R. Nikolić)