Želeći da podrži rad jedne od najznačajnijih ustanova  kulture u Beogradu i ujedno doprinese unapređenju ekološke slike glavnog grada, kompanija NIS donirala je Atelјeu 212 sredstva u iznosu od preko šest miliona dinara za pobolјšanje energetske efikasnosti pozorišta. Projekat se sprovodi u okviru NIS-ovog programa društvene odgovornosti „Zajednici zajedno“ u saradnji sa Sekretarijatom za kulturu Grada Beograda i saglasnosti Zavoda za zaštitu spomenika kulture. Zahvalјujući obezbeđenim sredstvima, stolarija i scenska rasveta u čuvenom beogradskom teatru biće zamenjena novom, što će doprineti bolјoj energetskoj efikasnosti objekta i smanjenju  potrošnje električne energije.

Ovom događaju su 22. februara prisustvovali predstavnici kompanije NIS, uprave pozorišta, gradskog Sekretarijata za kulturu, kao i predstavnici  glumačkog ansambla Atelјea 212. Novica Antić, direktor pozorišta Atelјe 212 zahvalio se kompaniji NIS na obezbeđenim sredstvima i dodao da je u ovakvim uslovima svaka vrsta pomoći  dobrodošla.

“Ova donacija koju smo dobili od NIS-a je zaista vrlo značajna. Naročito nam je bitno da u doba pandemije, kada radimo smanjenim kapacitetom i smanjeni su nam prihodi, dobijemo svaku vrstu pomoći. Novac ćemo iskoristiti za zamenu vrata i prozora, kojih ima mnogo i 30 godina nisu menjani. Na pozorišnoj zgradi biće postavlјeni aluminijumski, vakumirani prozori i vrata, što će značajno uštedeti energiju, dok će zamena kompletnog osvetlјenja, pre svega reflektora u salama, drastično smanjiti potrošnju struje“, istakao je Antić.

Ivan Karl, sekretar Gradskog sekretarijata za kulturu istakao je značaj projekta i pozvao druge kulturne ustanove da se prijave za ovakve donacije.

“Hvala NIS-u koji je prepoznao Atelјe 212, ali i timu Atelјea 212 koji se potrudio da bude prepoznat i da ispuni sve kriterijume koji su bili uslov da se dođe do ove značajne donacije. Ovo je nastavak podrške koju kompanija pruža godinama unazad i jedan društveno značajan projekat. Pozvao bih i druge kulturne ustanove širom zemlјe da prate akitvnosti NIS-a i da se prijave na ovako značajne konkurse, tako da bi i u budućnosti bilo ovako lepih prilika za susretanje”.

Stefan Despotović, direktor Centra za odnose sa javnošću kompanije NIS, istakao je zadovolјstvo što je kompanija pružila podršku radu jedne od najvažnijih kulturnih ustanova u zemlјi.

„Kao kompanija ponosni smo što imamo mogućnost da podržimo jednu od najznačajnijih  ustanova kulture u Beogradu kao što je Atelјe 212, unapredimo njen dalјi rad i doprinesemo njenoj energetskoj efikasnosti. Ova donacija je deo šireg programa Zajednici zajedno, koji sprovodimo duže od decenije u 12 gradova i opština širom Srbije. Iza nas su desetine uspešno realizovanih projekata koji su unapredili život naših sugrađana, a mi ćemo i u narednom periodu nastaviti da ulažemo u zajednicu i njen napredak“.

Svetozar Cvetković, član glumačkog ansambla Atelјea 212 je rekao da je značaj NIS-ove donacije to  što je prepoznato da se kroz ulaganje u ovako kulturno značajnu ustanovu, ulaže u društvo u celini.

„Ova donacija je opravdana istorijskim značajem, rezultatima, i stremlјenjima ovog pozorišta da se na jedan tih način vrati onome što predstavlјa pravi kvalitet. Atelјe je od velike rekonstrucije do danas, nastojao da održi nivo koji omogućava ne samo prikazivanje programa, već i dobre uslove za stvaranje tog programa, koji će sada biti dodatno pobolјšani”, naveo je  Cvetković.