Kruševac, 14 decembar 2023. – Vodeći dobavljač održivih rešenja, DS Smith Packaging, nastavlja da povećava svoj inovativni uticaj na tržištu Srbije ulagajući 16 miliona evra u svoju proizvodnu lokaciju u Kruševcu.

Nakon udvostručenja obima proizvodnje iz 2015. godine, investicija u DS Smith Kruševac će podržati stalne napore za zamenu plastike kod kupaca, povećati kapacitet za 25% i značajno povećati produktivnost. Uz kontinuirani fokus na inovacije, investicija će dodatno diferencirati DS Smith na tržištu, podržavajući klijente u ispunjenju ciljeva održivosti.

Investicija je deo ambiciozne strategije rasta kompanije DS Smith u istočnoj Evropi i podržava lidersku poziciju u održivim ambalažnim rešenjima širom regiona, istovremeno stvarajući vrednost za kupce i partnere. Očekuje se da će ova investicija imati pozitivan uticaj na lokalnu zajednicu i da će svojim najsavremenijim inovacijama doprineti ekonomskom rastu i razvoju regiona.

Komentarišući investiciju, Reinier Schlatmann, regionalni generalni direktor, DS Smith East Europe, rekao je: „Strateška investicija od 16 miliona evra naglašava posvećenost kompanije DS Smith unapređenju inovativnih rešenja za pakovanje na bazi papira na srpskom tržištu, jačajući naš fokus na održivost. DSSmith Kruševac igra značajnu ulogu u našoj strategiji rasta u istočnoj Evropi, omogućavajući nam da isporučimo održiva rešenja za pakovanje našim kupcima širom regiona kako bismo dodatno ubrzali tranziciju prema višim nivoima cirkularne ekonomije.”

Sa investicijom, DS Smith Srbija postaje prva fabrika u zemlji koja je instalirala najsavremeniju Gopfert Revolution – Flexo štamparsku mašinu sa 6 boja i lakom. Ova napredna oprema jača mogućnosti u inovativnom dizajnu ambalaže za robu široke potrošnje (Fast-Moving Consumer Goods) i podržava automatizovane linije za pakovanje, ne samo u Srbiji već i u okruženju. Opremljen najnovijom tehnologijom štampe visokog kvaliteta, DS Smith nudi vrhunska rešenja za štampu za širok spektar kategorija proizvoda. Ovo rezultira inovativnim, privlačnim za oko pakovanjem, dizajniranim da zadovolji sve veće zahteve današnjih potrošača.

Investicija takođe uključuje nadogradnju korugatora, obezbeđuje kontinuiranu proizvodnju i povećanje produktivnosti za najmanje 20%. Opremljen efikasnim i  sofisticiranim komponentama, korugator postiže precizno sečenje ploča pri veoma velikim brzinama, uz minimalan uticaj težine ploče. Uvođenje nove Bobst 924 inline mašine i Bobst Mastercut 2.1 štanc mašine u preradi dodatno poboljšava kvalitet proizvoda, minimizira otpad i poboljšava preciznost rotacionog sečenja.

Zoran Trnavac, generalni direktor klastera, DS Smith Srbija je dodao: „Ova značajna investicija ne samo da nas osnažuje da isporučujemo proizvode vrhunskog kvaliteta našim kupcima, već označava i značajno proširenje naših proizvodnih kapaciteta u zemlji. Naša posvećenost štampi vrhunskog kvaliteta postavlja standard koji će nas razlikovati u industriji “.

Fabrika je takođe opremljena novim magacinom koji optimizuje kapacitet skladištenja. Sve u svemu, poboljšanja ne samo da će omogućiti klijentima uslugu visokog nivoa, već će obezbediti i sigurnije i bolje radno okruženje za sve.