Dodatnih 15 miliona evra za unapređenje energetske efikasnosti i ruralni razvoj

Kompanija Intesa Leasing i Nemačka razvojna banka KfW potpisale su ugovor o kreditnoj liniji u ukupnoj vrednosti od 15 miliona evra za podršku ulaganjima lokalnih preduzeća u projekte u oblasti unapređenja energetske efikasnosti i razvoja ruralnih sredina, saopšteno je 10. oktobra.

Deo sredstava u iznosu od 5 miliona evra, namenjen je lizing finansiranju inicijativa za unapređenje energetske efikasnosti i ulaganjima u obnovljive izvore energije mikro, malih i srednjih preduzeća (MMSP) i lokalnih samouprava, koje će, po uspešnom završetku projekta, imati i mogućnost da ostvare pravo na bespovratna sredstava u vrednosti od 10 odsto od iznosa kredita. Preostalih 10 miliona evra biće usmereno na jačanje konkurentnosti ruralnih sredina kroz implementaciju projekata MMSP, kao i registrovanih poljoprivrednih gazdinstava.

„Zadovoljstvo mi je što partnerstvo sa Nemačkom razvojnom bankom KfW nastavljamo da gradimo obezbeđujući našim klijentima pristup dodatnom izvoru finansiranja za ulaganja u projekte u oblasti održivog i ruralnog razvoja po još povoljnijim uslovima. Kao vodeća lizing kuća na domaćem tržištu, svesni smo odgovornosti i značaja podrške kroz koju ih možemo podstaći da budu još efikasniji na putu unapređenja i dekarbonizacije svog poslovanja. KfW kreditna linija, namenjena je upravo aktivnostima usmerenim na smanjenje ugljeničnog otiska, te nas u u ovim nastojanjima potpunosti podržava, a usklađena je i sa strateškim usmerenjem bankarske grupacije Intesa Sanpaolo, u čijem sastavu poslujemo, a koja duboko u svojim poslovnim planovima ima integrisan cilj ostvarenja neto nulte emisije do 2050. godine“, izjavio je Nebojša Janićijević, predsednik Izvršnog odbora kompanije Intesa Leasing.

Sredstva iz kreditne linije prvenstveno će biti usmerena na nabavku tehnologija za generisanje obnovljivih izvora energije, poljoprivredne, građevinske, industrijske mehanizacije, kao i komercijalnih vozila.

,,Nakon nekoliko godina, sa ponosom ponovo započinjemo saradnju sa Intesa Leasing, još  jednom kompanijom članicom Intesa porodice, i to uvereni da smo pronašli snažnog i posvećenog partnera u ostvarenju jednog od glavnih ciljeva Nemačke razvojne saradnje – podrške zelenom i ruralnom finansiranju. Program koji, preko KfW-a, finansira Vlada Republike Nemačke, usmeren je na širenje mogućnosti za pristup finansiranju za mala i srednja preduzeća u cilju podrške njihovoj zelenoj tranziciji i unapređenju konkurentnosti u ruralnim oblastima. Uz to, negujući odgovoran i održiv pristup finansiranju nastojimo da doprinesemo zaštiti životne sredine i ruralnom razvoju. Siguran sam da će nam u tome, uz podršku ovog Programa, pomoći naš stari-novi partner’’, rekao je Rudiger Hartman, direktor beogradske kancelarije KfW.

Kompanija Intesa Leasing je, kroz saradnju s KfW započetu 2016. godine, do sada već plasirala 15 miliona evra u cilju pružanja podrške lokalnim mikro, malim, srednjim preduzećima i registrovanim poljoprivrednim gazdinstavima uz poseban fokus na ona koja posluju u manje razvijenim regionima u Srbiji.