Autor: R. Nikolić

Ambasador Kristofer Hil: Smatram da Srbija sa nama treba da bude prijatelj, ali takođe treba da budemo i saveznici. Ne govorim sa pozicija emocija, već uzimam u obzir činjenice

Ambasador Kristofer Hil: Smatram da Srbija sa nama treba da bude prijatelj, ali takođe treba da budemo i saveznici. Ne govorim sa pozicija emocija, već uzimam u obzir činjenice

 

Pupin incijativa, prva srpska privatno finansirana neprofitna organizacija, sa sedištem u Beogradu i Vašingtonu, svečano je predstavljena 9. oktobra uveče u Beogradu. O potrebi da se pokrene Pupin incijativa govorio je Vuk Velebit, jedan od osnivača, a svečanosti su prisustvovali Ana Brnabić, premijerka Srbije i Kristofer Hil, ambasador SAD u Srbiji. Pupin inicijativa će se sveobuhvatno baviti srpsko-američkim odnosima, kreiraće se predlozi politika i strateški pravci razvoja Srbije, radiće se na razmeni znanja i iskustva između SAD i Srbije, najavio je Vuk Velebit.

Ova svečanost je priređena na dan rođenja Mihajla Pupina, a govoreći o Pupin inicijativi, ambasador Hil je na samom početku obraćanja rekao: „Srbija ima probleme, moja zemlja ima probleme, ostali bismo ovde celu noć kad bismo o tome pričali. Ali, mi večeras ovde nismo da bismo podizali spomenike problemima, već da vidimo šta zajedno možemo da radimo, da razmotrimo koje su to stvari koje možemo da gradimo zajedno. Više toga nas spaja nego što nas razdvaja i vreme je da krenemo napred“, rekao je Hil.

Pozivajući Srbiju na partnerstvo i savezništvo, Hil je rekao da je kod Pupin inicijative važna namera što je reč o angažovanju i srpske i američke javnosti: „Mi ovde ne tražimo još jedan srpsko-američki lobi već tražimo srpsko-američku zajednicu koja shvata da nas mnogo toga više spaja nego što nas razdvaja. Neću ni da pominjem košarku i NBA, to je poznato, ali tu je i tehnologija, jer Srbija ima mnogo talentovanih ljudi. Ima talenata i u Americi, pa hajde da to saberemo zajedno i da radimo. Smatram da Srbija sa nama treba da bude prijatelj, ali takođe treba da budemo i saveznici. Ne govorim sa pozicija emocija, već uzimam u obzir činjenice. Biti saveznik ne znači da ne možete imati prijatelje i na drugim stranama sveta“, rekao je ambasador Hil.

Premijerka Ana Brnabić: Odnosi Srbije i SAD su komplikovani, ali kada politika zapadne u ćorsokak, tu je ekonomija da vodi i preuzme, a politika neka je prati

Premijerka Ana Brnabić: Odnosi Srbije i SAD su komplikovani, ali kada politika zapadne u ćorsokak, tu je ekonomija da vodi i preuzme, a politika neka je prati

On je naglasio da ukoliko bi Srbija i SAD radili zajedno, to bi osnažilo region, Evropu i Evropsku uniju: „Srbija bi bila snažnija za prijem Srbije u EU, a takođe bismo bili snažniji da izgradimo naše dugo partnerstvo i naš partnerski odnos. Srbija može nastaviti da ima saveznike i prijatelje širom sveta, ništa od toga ne utiče na činjenicu da treba da budemo bliži. Baš u trenutku kada sam razmišljao – ne mogu više ovo da radim, teško je – eto, stigla je Pupin inicijativa u pravom trenutku. Zato ću ovoj Inicijativi pomoći na svakom koraku vašeg puta. Uradiću sve što je do mene, jer smatram da je ova Inicijativa dobar put povezivanja srpske i američke zajednice“, istakao je ambasador Kristofer Hil.

Vuk Velebit, Izvršni direktor novoosnovane Pupin inicijative

Vuk Velebit, Izvršni direktor novoosnovane Pupin inicijative: Nećemo biti zavisni u finansiranju ni od jedne, niti druge vlade

Izvršni direktor novoosnovane Pupin inicijative Vuk Velebit je naglasio da „Srbija ne sme da bude mostobran onima koji bi destabilizovali ovaj deo Evrope, a jačanje savezništva sa Sjedinjenim Američkim Državama učinili bi je faktorom stabilnosti regiona koji ima pozitivan ekonomski uticaj“, rekao je Velebit i naglasio da je cilj inicijative bolje povezivanje Srbije i SAD, koje će u centru imati zastupanje srpskih interesa kao novog patriotizma.

„Nećemo biti zavisni u finansiranju ni od jedne, niti druge vlade“, rekao je Velebit, ističući da „istorija jeste učiteljica života, ali politika kreira budućnost“. Velebit je podsetio da je u istoriji odnosa Srbije i SAD bilo uspona i padova, ali da je Pupin inicijativa okrenuta budućnosti i izgradnji partnerstva sa SAD i da generacija mladih ljudi, kojoj i on pripada, želi novi narativ u odnosima dve države.

Premijerka Brnabić je ocenila da su u izuzetno složenoj situaciji u Evropi i svetu Srbiji potrebni partneri i sve jača savezništva. „Odnosi Srbije i SAD su komplikovani, ali kada politika zapadne u ćorsokak, tu je ekonomija da vodi i preuzme, a politika neka je prati“, rekla je Brnabić. Ona je dodala da su SAD najveći bilateralni partner Srbije u izvozu IKT usluga i navela podatak iz spoljnotrgovinske razmene za 2022. godinu, kada je Srbija ostvarila suficit od jedne milijarde evra, upravo u razmeni IKT usluga sa Amerikom. Ona je podsetila na Pupinovu autobiografiju „Sa pašnjaka do naučenjaka“ koju je pročitala i “kada bi svako u Srbiji to pročitao, kao društvo bismo se promenili”, rekla je Brnabić. Premijerka se založila da ta knjiga postane obavezna lektira u školama, jer je inspirativna i iz nje mlade generacije mogu mnogo da nauče.

Inače, Pupinova knjiga „Sa pašnjaka do naučenjaka“, objavljena je pre 100 godina, on je za nju dobio Pulicerovu nagradu, a u američkim školama je decenijama posle toga bila obavezna lektira, ali u skraćenom izdanju.