Američka kompanija Ikotek USA, Inc., jedan od vodećih ODM (Original Design Manufacturer) proizvođača uređaja za IoT (Internet of Things) i pružalaca EMS (Electronics Manufacturing Services), zvanično je objavila 26. jula da će poslovati u Beogradu, u Srbiji, realizujući svoju strategiju širenja tržišta. Ikotek je jedan od značajnih učesnika u tehnološkoj industriji, na globalnom planu, a svoj EMEA menadžment tim je ojačao izborom Vladimira Rakića za direktora Sektora istraživanja i razvoja EMEA regiona i Jure Gantara za direktora Sektora prodaje.

Cilj prisustva u Srbiji je povećati sposobnost Ikoteka da pomogne evropskim klijentima pružajući im snažniju podršku u oblastima dizajna, razvoja i konsultacija za IoT rešenja. Ovo će klijentima omogućavati brži izlazak na tržište, istovremeno osiguravajući da Ikotek ostane na čelu dizajna uređaja i kontinuirano unapređuje dizajn proizvoda, navodi se u saopštenju kompanije Ikotek. Džo Peterson, izvršni direktor Ikoteka je izjavio da je ovo ulaganje u Srbiju pokazatelj poverenja u potencijal zemlje. On je najavio blisku saradnju sa lokalnim partnerima i doprinos tehnološkom ekosistemu Srbije.

Kako se navodi u saopštenju, Srbija se pokazala kao idealna destinacija za ekspanziju Ikoteka. Povoljno poslovno okruženje, jaka infrastruktura i politika koja podržava inovacije pružaju odličnu osnovu za Ikotekove operacije u regionu. Očekuje se da osnivanje kancelarije u Beogradu otvori značajan broj visokokvalifikovanih radnih mesta u regionu, dodatno jačajući poziciju Srbije kao tehnološkog centra za razvoj integrisanih (embedded) IoT rešenja za vodeće OEM (Original Equipment Manufacturer) proizvođače.

Vladimir Rakić (Foto: Ikotek.com)

Vladimir Rakić (Foto: Ikotek.com)

U intervjuu koji je dao Vladimir Rakić, direktor za istraživanje i razvoj, u aprilu ove godine za časopis Svet kompjutera, navodi se da je cilj lokalne, beogradske kancelarije Ikotek USA, Inc. zapošljavanje velikog broja inženjera u razvojnom centru u Beogradu, za podršku ODM projektima u EMEA regionu (Evropa, Bliski istok, Afrika): “Da bismo to postigli, nudimo jedinstveno stimulativno okruženje za dodatni razvoj već dokazanih stručnjaka, ali i intenzivnu edukaciju talenata koji to žele da postanu. Ikotek USA, Inc. rešenja, pored komunikacionog modula, podrazumevaju, naravno, kompletan hardver – dakle, kućište IoT uređaja, interfejse, PCB, dizajn antena, kao i softver za upravljanje svim drajverima, uz API-je ka korisničkoj aplikaciji. Znači, sve što je potrebno za brzu integraciju u finalno okruženje, bilo da se radi o delu automobila, pametnog brojila, CPE uređaju, POS terminalu itd. Želimo da budemo prepoznati kao ključni ODM partner u EMEA regionu, što znači da moramo da budemo nosioci kompetencija i samostalni u razvoju novih i unapređivanju postojećih rešenja naših klijenata”, naveo je Rakić u pomenutom intervjuu.

Kompanija planira da sarađuje sa lokalnim obrazovnim institucijama i organizacijama radi pružanja obuka i mentorstva, negujući sledeću generaciju tehničkih talenata i podstičući inovacije u Srbiji. Svojim prisustvom u Srbiji, Ikotek ima za cilj da ubrza tempo inovacija, uspostavi strateška partnerstva i dalje ojača svoju poziciju jednog od globalnih IoT lidera. Kompanija ostaje posvećena pružanju izuzetne podrške svojim klijentima, osnažujući organizacije i pojedince transformacijom digitalnih rešenja, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.