Nova društvena mreža Threads kompanije Meta, počela je sa radom 5. jula 2023. godine i za samo nedelju dana prikupila je impresivnih 100 miliona registracija. Međutim, kao što se često dešava sa popularnim trendovima, prevarantima nije dugo trebalo da počnu da zloupotrebljavaju novu platformu zarad lične koristi. Stručnjaci kompanije Kaspersky otkrili su nekoliko obmanjujućih taktika koje su usmerene prema korisnicima, poput maskiranja u aplikaciju Threads i dobijanja neovlašćenog pristupa nalozima, ličnim i finansijskim podacima.

Prevaranti su razvili fišing stranice koje oponašaju nepostojeću web verziju Threads-a, pa korisnici bivaju obmanjeni da unesu login podatke. S obzirom da je Threads povezan sa drugim META uslugama, postoji rizik i od gubitka pristupa na drugim društvenim mrežama, kao što su Instagram ili Facebook. Pored krađe identiteta, lakoverni korisnici se izlažu opasnosti javnog objavljivanja privatnih podataka, kao i finansijskim rizicima, pa lični ili kompanijski bankarski podaci mogu završiti u  pogrešnim rukama.

Pored ove, postoji i druga vrsta prevare u kojoj se “nudi“ fiktivna usluga pod nazivom Threads Coin, koja navodno premošćuje jaz između fizičkog i digitalnog sveta, posebno unutar Metaversa. Korisnici dolaze u iskušenje da kupe Threads Coin, koristeći Ethereum, i tako se izlažu potencijalom finansijskom gubitku.

Druga vrsta lažnih ponuda korisnicima nudi mogućnost da besplatno generišu pratioce na novoj društvenoj mreži – 10.000, 25.000 ili 50.000 pratilaca. Kada se odabere željena opcija, od korisnika se traži verifikacija, poput slanja SMS-a, kao i potencijalno osvajanje posebne nagrade. Međutim, da bi dobili nagradu, od korisnika se traži da izvrše jednokratnu uplatu. Nažalost, ne samo da nema nagrade, nego se gubi novac, a da stvar bude gora, korisnici se podstiču da podele ovu “uslugu“ sa svojim prijateljima putem SMS-a, čime nesvesno podstiču širenje prevare.