Učesnici panela "Energetska bezbednost u uslovima globalne ekonomske krize - izazovi i preporuke za budućnost"

Učesnici panela “Energetska bezbednost u uslovima globalne ekonomske krize – izazovi i preporuke za budućnost”

Jedna od centralnih tema drugog dana Kopaonik biznis foruma bila je energetika, a između ostalog održan je i panel pod nazivom “Energetska bezbednost u uslovima globalne ekonomske krize – izazovi i preporuke za budućnost”.

Učesnici panela bili su Dubravka Đedović, ministarka rudarstva i energetike, Dušan Bajatović, direktor Srbijagasa, Goran Stojilković, predsednik Nacionalnog naftnog komiteta Srbije, Dirk Bušle, zamenik direktora Evropske energetske zajednice, Nikola Pontara, regionalni menadžer Svetske banke za Srbiju i Ernst Bode, generalni direktor Meser tehnogas.

Dubravka Đedović je istakla da će država obezbediti stabilno snabdevanje svim energentima i u narednom periodu. Ona je navela da su za zimu bile obezbeđene dovoljne količine gasa u skladištima u Srbiji i Mađarskoj, kao i da su rezerve naftnih derivata bile 54 odsto veće na kraju 2022. u odnosu na 2021. godinu.

“Pritom, uspeli smo da cena električne energije za domaćinstva, uprkos korekciji cene u januaru ove godine bude i dalje među najnižima u Evropi i regionu, što je slučaj i sa cenom gasa za domaćinstva”, istakla je ministarka.

Kazala je da smo zahvaljujući fiskalnim reformama iz prethodnih godina i aktivnom delovanju države u energetskoj krizi, uspeli da sačuvamo konkurentnost privrede i privlačnost Srbije za investicije, kao i da se enormni rast cena na berzama ne prelije u punoj meri na domaće tržište.

Na istom panelu, direktor Srbijagasa Dušan Bajatović rekao je da se Srbija dobro pripremila za prethodni period i da ima dobro popunjena skladišta gasa.

On je dodao da je potrebno dalje raditi na diverzifikaciji pravaca snabdevanja gasom.

Bajatović je rekao da imamo mnogo opcija, među kojima je i gas iz Azerbejdžana, ali da je tu problem što oni traže dugoročne ugovore, na 10 do 15 godina. Kako je rekao, Srbija ima slobodne kapacitete na Turskom toku, kratkoročne, zbog kojih možemo da uvezemo viškove gasa iz Turske, Bugarske i Grčke, a razgovaralo se o tome i sa Katarom.

Predsednik Nacionalnog naftnog komiteta Srbije Goran Stojilković rekao je da je domaći naftni sektor spremno dočekao krizni period i da je tržište bilo uredno snabdeveno.

“Za naftni sektor kriza je počela znatno ranije od 2022. godine, tačnije od četvrtog kvartala 2019. godine. Od tada je bilo mnogo poremećaja na tržištu, posebno je otežano budžetiranje, ali su nam ti izazovi pomogli da ojačamo svoju efikasnost i otpornost. Iako je u prethodnoj  godini rasla potražnja za naftnim derivatima, isporuke su tekle bez zastoja”, rekao je Stojilković.

On je naveo da Srbija, zahvaljujući značajnim investicijama, ima konkurentne kapacitete za preradu nafte i da je rafinerija u Pančevu radila punim kapacitetom kako bi ispunila zahteve tržišta.

“Zahvaljujući svemu tome, mogu da kažem da će u kratkoročnom periodu stabilnost domaćeg tržišta biti održana”, rekao je Stojilković i podržao dalju diverzifikaciju pravaca snabdevanja Srbije naftom.