Gradska skupština u Beču ( (Wiener Rathaus, foto Christian Stemper)

Gradska skupština u Beču ( (Wiener Rathaus, foto Christian Stemper)

Glavni grad Austrije ponovo je proglašen za najbolji po kvalitetu uslova za život. Ovoj tituli doprineli su između ostalog i moderna uprava i debirokratizacija, koji imaju za cilj da ukinu zastarele propise i poreze i pojednostave procedure.

Već nekoliko godina lokali u Beču ne moraju da plaćaju porez za postavljanje žardinjera, vitrina ili neosvetljenih reklama ispred lokala. Nedavno su gradski čelnici vladajuće crveno-roze koalicije ispunili još jedno predizborno obećanje i ukinuli porez na korišćenje javnog prostora (na pr. za suncobrane, nadstrešnice, zastakljene površine). Kada odluka bude stupila na snagu od 1. januara 2023. godine lokal prosečne veličine će uštedeti godišnje i do 800 evra. U cilju rasterećenja bečkih preduzeća zbog pandemije i sve većih cena energenata vladajuća koalicija Beča podstiče građane na osamostaljivanje i ujedno motiviše ukidanjem birokratskih prepreka. Time se žele zadržati postojeća i pomoći otvaranje novih radnih mesta kao i dati novi impulsi na tržištu rada.

Da bi smanjili broj lokala koji se zatvaraju Grad je vlasnicima pružio finansijsku pomoć sa maksimalnim iznosom od 25.000 evra po objektu za sprovođenje neophodnih radova, kao što su ugradnja grejanja, renoviranje i sl. Do kraja maja 2022. godine 216 preduzeća podnelo je zahtev za finansijsku podršku, a 161 projekat je odobren sa ukupno tri miliona evra.