Ambasador Francuske Pjer Košar i Erik Blanštet

Ambasador Francuske Pjer Košar i Erik Blanštet

U petak 24.juna u 15h ambassador Pjer Košar (Pierre Cochard) je u francuskoj rezidenciji dodelio Nacionalni orden za zasluge Eriku Blanštetu (Eric Blanchetête) u rangu viteza. Erik Blanštet je već pune dve decenije (21 godinu) deo francuske zajednice koja živi u Srbiji. Počeo je karijeru u bankarskom sektoru, najpre u Francuskoj, a potom u centralnoj i jugoistočnoj Evropi, gde je radio na otvaranju prvih filijala banke Sosiete Ženeral (Société Générale) u Srbiji, Ukrajini i Rusiji i banke BNP Pariba (BNP Paribas) u Srbiji i Rusiji.

Godine 2009, osniva i vodi kompaniju White Technologies, u sektoru mašinske industrije i tehnološke obrade metala, koja danas ima devet pogona, od kojih je jedan u Pirotu. JLB-Soulier doo Pirot, alatnica osnovana 2012. godine, izrađuje metalne delove za aeronautički, automobilski i energetski industrijski sektor. Predsednik je konsultantske firme Paxton Equity, koja je specijalizovana za usluge u bankarskom sektoru i za podršku stranim firmama koje žele da posluju u Srbiji. Jedan je od osnivača i prvi predsednik Francusko-srpske privredne komore (2009). Bio je menadžer godine 2009. i aktivan učesnik SIEPA,  srpskog tela koje se bavi promovisanjem stranih investicija (2009. – 2011).

I van poslovne sfere, doprineo je razvoju francusko-srpskih odnosa kroz značajne donacije, pored ostalih, za obnovu Spomenika zahvalnosti Francuskoj i za domove za nezbrinutu decu u Srbiji. Svoj doprinos je dao i francusko-srpskoj saradnji u oblasti borbe protiv terorizma, tako što je finansirao zajedničke obuke francuskog RAID i srpskog SAJ-a 2013, a posle terorističkih napada u Francuskoj  2015. stavio je na raspolaganje  inženjere i proizvodne kapacitete svojih pogona kako bi zajedno sa francuskom elitnom jedinom RAID razvijali novu opremu.