(Foto: Marina Jančević)

(Foto: Marina Jančević)

Predstavljanje radne verzije Nacrta zakona o elektronskim medijima, održano je 5.aprila u zgradi Vlade Republike Srbije novinskim i medijskim udruženjima.

Članovi ekspertske Radne grupe koji su radili na Nacrtu zakona, a koju čine stručnjaci za medijsko pravo, prof. dr Rade Veljanovski, prof. dr Jelena Surčulija, stručnjaci za medijsko pravo Ljubiša Кuvekalović i Stevan Pajović, kao i predstavnici Ministarstva informisanja i telekomunikacija, pomoćnica ministra dr Кatarina Tomašević, Dejan Stojanović i Miloš Mićić iz Republičkog sekretarijata za zakonodavstvo, predstavili su prisutnima pojedinosti koje ovaj zakon donosi.

Naglašeno je da će novi pravni okvir dodatno povećati nezavisnost, samostalnost i odgovornost Regulatornog tela za elektronske medije (REM) i da navedeni nacrt, koji je izradila radna grupa predstavlja značajan iskorak u odnosu na postojeći zakon, uz nastavak procesa harmonizacije sa EU Direktivom o audiovizuelnim medijskim sadržajima.

Prezentaciji su prisustvovali predstavnici medijskih i novinarskih udruženja koji su učestvovali u izradi Medijske strategije i Akcionog plana. Ministar informisanja i telekomunikacija, Mihailo Jovanović, zamolio je predstavnike medijskih i novinarskih udruženja da se uključe u dalji rad na ovom dokumentu i daju svoje sugestije na dostavljen nacrt pre upućivanja na javnu raspravu.

Takođe, prezentaciji su prisustvovali i šef misije OEBS-a u Republici Srbiji, Jan Bratu, kao i predstavnici Delegacije EU, Ambasade Кraljevine Norveške i Fondacije Кonrad Adenauer.