Akademska mreža Republike Srbije (AMRES), koja radi na izgradnji, razvoju i upravljanju obrazovnom i naučno-istraživačkom računarskom mrežom Republike Srbije, omogućila je institucijama, odnosno svim svojim krajnjim korisnicima, korišćenje eduroam servisa na više od 2.000 lokacija širom Srbije, sa preko 23.000 bežičnih tačaka pristupa, saopštilo je Ministarstvo informisanja i telekomunikacija.

Eduroam (education roaming) predstavlja standard za bežični pristup internetu u naučno-istraživačkim i obrazovnim institucijama širom sveta i dostupan je u preko 100 zemalja globalno. Svojim korisnicima omogućava bezbedan, brz i jednostavan pristup internetu, bez otvaranja dodatnih naloga, uz korišćenje već postojećeg korisničkog imena i lozinke kreiranih na instituciji u kojoj rade ili studiraju. Korisnici eduroam servisa su studenti i zaposleni u naučno-istraživačkim i obrazovnim institucijama širom sveta. U Srbiji ga mogu koristiti profesori, predavači, naučnici, istraživači, studenti i svi drugi zaposleni u institucijama koje su članice Akademske mreže Srbije, odnosno svi krajnji korisnici AMRES-a.

Zahvaljujući realizaciji projekata Ministarstva informisanja i telekomunikacija poput „Komunikacione opreme za umrežavanje obrazovnih institucija“, „Povezane škole“ i „Napredne komunikacione infrastrukture i eduroam bežične infrastrukture na fakultetima i institutima u RS“, AMRES eduroam servis sada pokriva izuzetno veliki broj lokacija u Srbiji. Kroz navedene projekte, resorno ministarstvo je izvršilo izgradnju i unapređenje infrastrukture lokalnih računarskih mreža, u sklopu čije realizacije su instalirane i bežične tačke pristupa na preko 1850 lokacija obrazovnih i naučno-istraživačkih institucija Republike Srbije.

Prema zvaničnim podacima, Srbija se trenutno nalazi na 3. mestu u Evropi po broju lokacija na kojima je dostupna eduroam usluga, dok u svetu zauzima 5. mesto i to odmah iza visoko razvijenih država, poput Brazila, Sjedinjenih Američkih Država, Nemačke i Engleske.