VAŠINGTON, 3. april 2023. — Antonela Basani (Antonella Bassani) je nova potpredsednica za region Evrope i Centralne Azije (ECA). Ona na dužnost stupa 3. aprila 2023. i na tom položaju rukovodiće strateškim i aktivnostima finansiranja, kao i istraživačkim radom Svetske banke.
Italijanska državljanka Antonela Basani prethodno je bila potpredsednica Svetske banke zadužena za budžet, vrednovanje učinka i strateško planiranje. Pre toga je obavljala funkciju direktorke za strateška pitanja i operacije Svetske banke u dva regiona (Bliskom istoku i Severnoj Africi i Istočnoj Aziji i Pacifiku) gde je bila odgovorna za strateško upravljanje i pružanje podrške regionalnim timovima za realizaciju strategija, operativnih aktivnosti, fleksibilnog i inovativnog finansiranja i istraživačkog rada. Basani je bila i direktorka zadužena za mobilizaciju resursa, i na tom položaju starala se o obezbeđivanju sredstava za Međunarodnu asocijaciju za razvoj (IDA), fond Svetske banke namenjen najsiromašnijima.
„Veoma mi je drago što ću biti deo tima regiona Evrope i Centralne Azije“, izjavila je Basani. „Prepoznajem značajne izazove sa kojima se suočavaju zemlje korisnici naših usluga – od zelene tranzicije do sigurnosti snabdevanja energentima i hranom – i to naročito nakon pandemije kovida i u jeku invazije Rusije na Ukrajinu. Unapred se radujem neposrednoj saradnji sa našim kolegama iz državnih organa, razvojnim partnerima i zaposlenima u Svetskoj banci na rešavanju tih pitanja“, dodala je ona.
Basani će na ovoj funkciji moći da se osloni na svojih 30 godina iskustva u razvojnim aktivnostima. Pored regiona Istočne Azije i Pacifika i Bliskog istoka i Severne Afrike, ona je u prethodnom periodu bila angažovana i u Podsaharskoj Africi i u Latinskoj Americi i na Karibima, gde je upoznala poslovanje Svetske banke u celini i stekla stručna znanja o svim finansijskim aspektima rada ove institucije. Pre prelaska u Banku, Basani je radila za OECD u Parizu. Doktorske studije iz međunarodne ekonomije završila je na Univerzitetu „Džons Hopkins“ u SAD.
U svom saopštenju Svetska banka o regionu ECA navodi i sledeće:
Svetska banka sarađuje sa zemljama Evrope i Centralne Azije u cilju smanjenja siromaštva i podsticanja zajedničkog blagostanja, i to kroz unapređenje ljudskog kapitala, stvaranje povoljnog okruženja za tržišta, omogućavanje zelene tranzicije i izgradnju i jačanje institucija. Svetska banka je u fiskalnoj godini 2022. u ovom regionu odobrila zajmove u vrednosti od 8,5 milijardi dolara za 47 aktivnosti, uključujući 6 milijardi dolara u obavezama IBRD i 2,5 milijarde dolara u obavezama IDA.

Karijera Antonele Basani 

Nova potpredsednica Antonela Basani zadužena za region Evrope i Centralne Azije, u prethodnom periodu je obavljala više rukovodećih funkcija u Svetskoj banci, a na ovu poziciju prelazi sa mesta potpredsednice zadužene za budžet, vrednovanje učinka i strateško planiranje. Pre toga je bila odgovorna za rukovođenje radom na položaju direktorke za strateška pitanja i operacije Svetske banke u dva regiona (na Bliskom istoku i Severnoj Africi i u Istočnoj Aziji i Pacifiku) gde je bila zadužena za strateško upravljanje i pružanje
podrške regionalnim timovima za realizaciju kvalitetnih strategija i operativnih aktivnosti, fleksibilno i inovativno finansiranje i istraživački rad. Basani je igrala ključnu ulogu i u inovativnoj i strateškoj mobilizaciji sredstava Banke, uključujući dva uspešno realizovana kruga prikupljanja sredstava za Međunarodnu asocijaciju za razvoj.
Antonela ima preko 30 godina iskustva, uz jedinstven spoj operativnih znanja i stručnosti iz oblasti finansija stečenih u radu na poljima razvojne pomoći, upravljanja ekonomskim razvojem i smanjenja siromaštva u regionima Istočne Azije i Pacifika, Podsaharske Afrike, Latinske Amerike i Kariba i Bliskog istoka i Severne Afrike. Antonela je prepoznata kao iskusna i inovativna liderka koja koristi svoju kombinaciju operativnog i finansijskog iskustva za realizaciju kvalitetnih strategija, aktivnosti i istraživačkog rada, kao i za upravljanje portfolijima, osmišljavanje rešenja za finansiranje i podsticanje bilateralnih i multilateralnih partnerstava.
Antonela je počela da radi u Svetskoj banci kroz Program za mlade stručnjake 1993. godine, a pre toga je bila angažovana u OECD-u u Parizu. Završila je master i doktorske studije iz međunarodne ekonomije na Univerzitetu „Džons Hopkins“ u SAD.