Detalj sa zvaničnog otvaranja pogona MTU Maintenance Serbia u Novoj Pazovi

Detalj sa zvaničnog otvaranja pogona MTU Maintenance Serbia u Novoj Pazovi, 7. oktobra 2022.

Kompanija MTU Maintenance Serbia zvanično je otvorila 7. oktobra svoj novi objekat u Novoj Pazovi, blizu Beograda. Svečanost je održana u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Svečanosti su prisustvovali i ambasadorka Nemačke u Srbiji Anke Konrad, kao i predstavnici vazduhoplovne industrije.

MTU Maintenance Serbia d.o.o. je zavisno društvo u potpunom vlasništvu kompanije MTU, vodećeg proizvođača motora i jednog od najvećih globalnih pružalaca usluga održavanja vazduhoplovnih motora. Objekat u Novoj Pazovi će postati vitalni deo globalne mreže za održavanje kompanije MTU i u njemu će se vršiti popravke delova motora. Zahvaljujući svojim specifičnim i visokotehnološkim kompetencijama, kompanija MTU Serbia će značajno proširiti mrežu popravke delova kompanije MTU.

„Kada gigant poput kompanije MTU proširi kapacitete i otvori novi objekat, to onda znači da se i naša Srbija menja i da se brzo i nezaustavljivo razvija. Ovo je jedna od najznačajnijih nemačkih investicija u našoj zemlji i zahvalan sam nemačkim prijateljima koji su prepoznali značaj sigurnog investicionog i poslovnog okruženja koje imaju ovde, a mi ćemo nastaviti još više da radimo na razvoju svetskih standarda u pogledu uslova poslovanja, koji su neophodni velikim kompanijama poput  MTU i koje to svakako zaslužuju. Poverenje koje nam ukazuju nemački investitori biće opravdano još predanijim radom sa naše strane, kako bismo zajedno nizali uspehe u predstojećem periodu,  izjavio je Aleksandar Vučić, predsednik Srbije.

„Dodatni kapaciteti održavanja, popravke i remonta u Srbiji će poboljšati našu snažnu i fleksibilnu mrežu i povećati našu sposobnost da ponudimo konkurentne usluge na globalnom tržištu. Baš kao i kod naših drugih objekata, klijenti mogu da računaju na konstantno visok kvalitet i pouzdanost koju pružamo“, naglasio je Mihael Šrajg, glavni programski direktor kompanije MTU Aero Engines. „Izuzetno cenimo sjajnu podršku i partnerstvo Vlade Srbije. To nam je omogućilo da završimo izgradnju uz izuzetno brz tempo, na korist naših klijenata i partnera,“ istakao je Mihael Šrajg.

Na principu „Popravka je uvek bolja od zamene“ zasniva se filozofija održavanja kompanije MTU. Popravka delova smanjuje troškove održavanja, popravke i remonta i pomaže u obnovi skupih delova motora. To je ključno u okolnostima opterećenih globalnih lanaca snabdevanja u vazduhoplovnom sektoru. Pored toga, popravka delova značajno doprinosi održivosti. U poređenju s proizvodnjom novih komponenti, popravka delova štedi do 80% resursa poput sirovina, energije i troškova proizvodnje.

Površina novog objekta je oko 39.000 m2, a broj članova tima će rasti narednih godina. Za sada je planirano povećanje broja zaposlenih na više od 400. Da bi što bolje pripremila zaposlene, kompanija MTU je zajedno sa Ministarstvom prosvete Republike Srbije ojačala kapacitete Vazduhoplovne akademije u Beogradu kako bi ona bila vodeći centar za obuku, kada je reč o zanimanjima u vazduhoplovstvu. Prvi specijalisti kompanije MTU Maintenance Serbia su već završili obuku. Štaviše, oni trenutno pohađaju intenzivnu obuku na samom radnom mestu na lokacijama kompanije MTU u Nemačkoj i Poljskoj.

Novi objekat je zvanično predat kompaniji MTU Maintenance Serbia u junu 2022. godine, a u julu iste godine su zaposleni počeli s radom u njemu. U toku su završne instalacije i probe najsavremenijih mašina. Kompanija MTU planira da počne sa radom na novoj lokaciji u decembru 2022. godine, samo 17 meseci nakon početka izgradnje.

Oblizak objekta MTU Maintenance Serbia u Novoj Pazovi

Oblizak objekta MTU Maintenance Serbia u Novoj Pazovi