Prinos na nekretnine ne bi trebalo da bude visok, ali bi trebalo da bude baza stabilnog prihoda. Ako hoćete visok prinos, onda ga ostvarujte na tržištu kapitala, na berzama ili na neki drugi način. Ali, najmanji rizik od gubitka osnovice kapitala, posmatrano istorijski i kod nas i u svetu, od Rimskog prava do danas, jeste ulaganje u nekretnine, poručio je Ervin Pašanović, direktor kompanije za nekretnine Adventis, u okviru Vivaldi razgovora: Kapital i šta s njim – biznis nekretnina.

Ervin Pašanović

Ervin Pašanović

Pašanović smatra da će cene rasti bar još dve godine, ali nije siguran da će taj “balon” da pukne, iako stalno rastu cene nekretnina.

– Mislim da će doći do “atinizacije” Srbije. Jer, u Atini živi pet miliona stanovnika, zatim dva miliona živi u Solunu, a Grčka ima 10 miliona stanovnika. Takođe, Istanbul je duplirao broj stanovnika za dvadeset godina, sa deset na 20 miliona stanovnika. Moskva je duplirala broj stanovnika za dvadeset godina… Dakle, svetski trendovi su da stanovništvo dolazi u velike gradove, jer je usluga koju dobijaju u velikim gradovima neuporedivo bolja od onoga što imaju u malim gradovima: bolji doktori, bolja pozorišta, standard života, velike plate. I ne treba se plašiti povećanja broja stanovnika u Beogradu jer on još nije dovoljno izgrađen, još ima dosta prostora za gradnju, smatra Pašanović.

Njegova procena je da će Beograd imati tri miliona stanovnika za 15 godina, uz napomenu da to nije mnogo, samo je pitanje kako će se graditi.

Davor Sakač

Davor Sakač

Davor Sakač, direktor SC Ventures: „Još treba da učimo šta su startapi, šta su venčer fondovi. Nama u investicionim fondovima su četiri komponente važne: da startapi budu okrenuti novoj tehnologiji, da ponude nešto novo, revolucionarno, da ponude rešenje koje može lako da se primeni u celom svetu i da imaju veliki potencijal za rast u kratkom periodu

– Ali, ako pogledate da je cena kvadrata u Beogradu na vodi bila 1.600 evra pre nekoliko godina, kada je počela izgradnja, a sada možete da ga prodate za 5.500 evra, onda možete da sagledate koliki je to prinos. Ko su kupci nekretnina? Mi nismo uveli institut „zlatne vize“ za kupovinu nekretnine, ali i bez toga, prodaja ide veoma dobro, kaže Pašanović.

Prema podacima kojima on raspolaže, u kupovini nekretnina u Srbiji stranaca ima oko jedan odsto, a gastarbajtera oko pet odsto. Pašanović je decidan u tvrdnji da se u prometu nekretnina “novac ne pere”, zbog kontrole koja postoji kod kupovine nekretnina i zato što sve ide preko bankarskih računa.

– U Beogradu još ima prostora za rast tržišta nekretnina. Što se tiče cena, smatram da će u narednih godinu i po do dve, cene još blago rasti, ali ova industrija se zahuktala. U Nišu i Kragujevcu takođe raste tržište nekretnina. Zbog kovida su cene materijala za gradnju i radne snage povećane i smatram da će cene nekretnina morati to da prate, ali ne verujem da će cene rasti više od 15 odsto, ubeđen je Pašanović i podseća:

Rade Rakočević

Rade Rakočević

– Kupovina nekretnine je racionalna i emotivna. Na strani racionalnosti su prinosna i investiciona vrednost, a na strani emocija su statusna i životna pitanja, a onda se sve svodi na izreku Vorena Bafeta, jednog od najbogatijih ljudi na planeti: Cena je ono što platiš, a vrednost ono što dobiješ. Tako jednostavno rečeno – ali je trebalo do toga doći, rekao je Pašanović.

Kosta Andrić

Kosta Andrić

Svako ima svoju piranu

“Svaki biznis ima danas svoju piranu i vrlo je važno da je poznajete, a nije loše biti sa njom u dobrim odnosima”, rekao je Kosta Andrić, direktor ICT Hub-a, prezentujući temu “Od ideje do kapitala”. To je priča o investiranju kroz venture capital fondove u start-up kompanije, a model je tipičan – imaju ideju, nemaju novac. Takvih primera je na stotine, pogotovo u oblasti informacionih tehnologija. Startapi se relativno brzo razvijaju i privlače investitore koji žele da ulože novac u perspektivne nove biznise, rekao je Andrić.

On je podsetio da trenutno srpski ICT Hub Venture investira u Trickest – kompaniju koja razvija informativnu platformu posvećenu sajber bezbednosti, da je tim Trickest-a do sada osigurao 1,4 miliona evra investicija i da sledi širenje ekipe i lansiranje beta proizvoda. Ali, to je samo jedan od detalja u nizu investiranja koja su u toku na srpskom tržištu, kao što ih je sve više i u našem regionu i u svetu. Zato treba dobro upoznati ekosistem današnjeg biznisa i videti koga sve ima tamo, pa odlučiti koga “hraniti” i podržavati, poručio je Andrić.

Uroš Petrović

Uroš Petrović

Uroš Petrović, književnik i multimedijalni umetnik, visokog koeficijenta inteligencije, predsednik udruženja MENSA Srbija od 2008. do 2013., imao je “jednočasovni šou” ispunjen zagonetnim pitalicama koje podstiču razmišljanje i takmičenje. Više od zabave i obične igre, Petrovićev nastup je nasmejao učesnike, ali i podstakao da se “preznoje” da dođu do rešenja za neke enigme.

Rade Rakočević, koji se više od 20 godina bavi berzama, nije, naravno, za to da se sav imetak uloži u nekretnine. „Najbolje je da napravite analizu nekog svog ličnog portfolija, svojih nekretnina i gotovine i ne treba sve da držite na jednom mestu, morate da diversifikujete kapital koji imate i da nešto od toga ode u investiranje na berzu“, rekao je Rakočević i preporučio da se pogleda šta donosi dobar prinos.

Marko Hinić

Marko Hinić

Marko Hinić, direktor i partner, investicioni fond Integral: Mi investiramo u zatvorena društva, a ne na berzi. Tražimo dobra, mala i srednja preduzeća koja su sjajna u onome što rade i pokušavamo da ih ubrzamo našom investicijom

Kao ilustraciju za dobro investiranje na berzi, u one akcije čija vrednost stalno raste, Rakočević je naveo primere rasta cena akcija u prošlih pet godina za najjače planetarne brendove. Cene akcija Amazona su rasle 363,7 odsto, Facebook-a 195,5 odsto, Applea 445,1 odsto, Majkrosofta 457,9 odsto, a kompanije Tesla čak 2.692 odsto!

Kao dodatni argument Rakočević je naveo podatak da je inflacija u Srbiji, zbirno od 2012. do 2021. iznosila 34,7 odsto, da je prosečna godišnja iznosila 3,4 odsto, te da su kamate na štednju u bankama stalno padale. Dakle, za zagovornike berzanske trgovine – idealno je vreme za ulaganje u akcije na berzi, samo treba napraviti izbalansirani portfolio!

Aleksandar Matanović

Aleksandar Matanović

Zaljubljenici u kriptovalute

Ako slušate vatrene pobornike novih, virtuelnih valuta, kao što je Aleksandar Matanović, osnivač ECD.rs, onda ćete steći uverenje da je bitkoin, zapravo, digitalno zlato i idealan tip imovine za 21. vek. Kako je predstavio Matanović, prednosti su: nema troškova čuvanja, troškovi prenosa su minimalni, brzina prenosa je maksimalna, dostupnost je 24/7, ogromna je likvidnost, globalno je prepoznatljiv, potpuno je nezavisan i neotuđiv i ima deflatornu prirodu. Da li? Da li je baš tako, teško ćete uspeti da unesete kolebljivost kod zaljubljenika u kriptovalute.

Zato je Matanović kao argumente izneo da sada postoji u svetu preko 10.000 kriptovaluta, da tržište vredi oko dve i po hiljade milijardi dolara, da je dnevni promet oko sto milijardi dolara i da postoji preko sto miliona korisnika. A rizici? – Zagovornici kriptovaluta će ih uvek svoditi na minimum.