„Osnaži se, kreni u biznis“: Dušanka Kovačević, Branislava Simanić i Nataša Đurđević (s leva na desno)

„Osnaži se, kreni u biznis“: Dušanka Kovačević, Branislava Simanić i Nataša Đurđević (s leva na desno)

Privredna komora Srbije (PKS) i kompanija Đenerali osiguranje Srbija, pokrenuli su kampanju „Osnaži se – kreni u biznis“ sa ciljem unapređenja ženskog preduzetništva i ekonomskog osnaživanja žena. „Danas je u vlasništvu dama 35 odsto kompanija u Srbiji, cilj nam je da taj broj bude veći i da se u biznisu izjednače žene i muškarci“, istakla je 5. juna na konferenciji za medije, Branislava Simanić, direktorka Sektora preduzetništva PKS.

Simanić je objasnila da će projekat obuhvatiti organizaciju besplatnih radionica, konferencije i okrugle stolove kako bi preduzetnice, kao i one žene koje planiraju pokretanje biznisa, stekle što bolju i kvalitetniju edukaciju. „Cilj nam je da naše preduzetnice, uz podršku PKS i Sekcije za žensko preduzetništvo, što lakše prebrode početničke izazove u poslovanju“, rekla je predstavnica PKS.

„Ponosni smo što ćemo u saradnji sa Privrednom komorom Srbije i Sektorom za preduzetništvo u okviru projekta Osnaži se, kreni u biznis, raditi na promociji i pružanju podrške ženskom preduzetništvu. Vlasnici malih i srednjih preduzeća imaju moć da pozitivno utiču na realnu ekonomiju zemlje i budućnost generacija koje dolaze, obezbeđujući dugoročni održivi razvoj. Zbog toga je važno da dobiju svaku moguću podršku kako u vidu deljenja znanja i iskustva, tako i prihvatanja inovacija, digitalizacije i novina koje donosi razvoj tehnologija“, rekla je Nataša Đurđević, direktorka Direkcije za korporativne komunikacije Đenerali osiguranja Srbija.

Nataša Đurđević je objasnila da je svrha ove kompanije da omogući ljudima stvaranje sigurnije i održive budućnosti: „Zbog toga preduzetnicima nudimo širok spektar proizvoda, usluga i rešenja kojima im omogućavamo da sačuvaju i razvijaju svoje poslovanje, brinu o svojim zaposlenima i naravno o sebi i svojim porodicama“.

Kompanija Generali Osiguranju Srbija se izuzetno zalaže za poštovanje i prihvatanje različitosti, a posebno za ravnopravnost među polovima. „Imajući u vidu da je u našoj kompaniji na menadžerskim pozicijama preko 50 odsto žena i da su oba pola skoro jednako zastupljena u svim strukturama, verujemo da dajemo dobar primer ostalim učesnicima na tržištu. Zbog toga verujem da je prirodno što smo sklopili partnerstvo sa Privrednom komorom Srbije i zahvaljujem se Branislavi Simanić što je u nama pronašla partnera za ovaj izuzetno važan program“, rekla je Đurđević.

Tokom pet godina od osnivanja Sekcije za žensko preduzetništvo PKS bili smo podrška velikom broju preduzetnica kroz kvalitetne edukacije koje smo im pružili, pomoć pri izlasku na nova tržišta, izgradnju brenda, a pre svega kroz mentorske programe prenoseći naša iskustva, podseća preduzetnica Dušanka Kovačević, potpredsednica Sekcije za žensko preduzetništvo PKS.

Ona je najavila veliku konferenciju posvećenu ženskom preduzetništvu na jesen, sa ciljem umrežavanja preduzetnica i internacionalizacije njihovog biznisa.

Predstavljanje Vodiča za digitalne nomade

Predstavljanje Vodiča za digitalne nomade

U Privrednoj komori Srbije je 5. juna predstavljena i prva aktivnost u okviru kampanje, a to je “Vodič za digitalne nomade: Srbija”. Vodič je namenjen inostranim preduzetnicima, mladima koji koriste digitalne tehnologije za obavljanje svog posla istovremeno putujući svetom.

„U narednom periodu promovisaćemo ‘Vodič za digitalne nomade’ u Austriji, Švajcarskoj, Turskoj, i drugim državama. Srbija ispunjava sve uslove da bude puna mladih ljudi i nudi odlične mogućnosti za boravak i rad stranaca koji se rado odlučuju i da nastave život u našoj zemlji“, rekao je Nenad Ivanišević, pokrajinski sekretar za privredu i turizam.

Na skupu su predstavljene i mogućnosti za izlazak naših preduzetnica na tržište UAE i Saudijske Arabije, i informacije vezane za učešće srpskih preduzetnica na sajmu ženskog preduzetništva koji se u julu održava u Jordanu.