U izazovnim makroekonomskim okolnostima koje su obeležile prvo tromesečje 2022. godine prioriteti NIS grupe bili su očuvanje stabilnosti na domaćem tržištu naftnih derivata, očuvanje stabilnosti poslovanja i nastavak razvoja kompanije.

Za prva tri meseca tekuće godine, NIS grupa je ostvarila dobre finansijske i operativne rezultate. Ovaj period završen je sa neto dobiti od 15,6 milijardi dinara, dok obaveze NIS grupe po osnovu poreza i drugih javnih prihoda u periodu januar-mart iznose 53,2 milijarde dinara.

 U prva tri meseca 2022. godine zabeležen je rast cena nafte, pa je prosečna vrednost nafte tipa „Brent“ iznosila 101,4 dolara po barelu, što je 67 odsto više od prosečne cene iz prvog kvartala 2021. godine.

Dobrim finansijskim rezultatima značajno je doprinelo dalјe unapređenje operativnih pokazatelјa. Na aktivama NIS grupe u Srbiji i regionu ukupno je proizvedeno 292,1 hilјada uslovnih tona nafte i gasa, što je blagi rast u odnosu na proizvodnju ostvarenu u prvom tromesečju prošle godine (291,8 hilјada uslovnih tona). U Rafineriji nafte Pančevo prerađeno je 904,9 hilјada tona sirove nafte i poluproizvoda, što je 20 odsto više u odnosu na uporedni izveštajni period. Ukupan obim prometa naftnih derivata povećan je 23 odsto u odnosu na isti period prošle godine i iznosi 958,6 hilјada tona.

Kiril Tjurdenjev, generalni direktor NIS-a je naglasio uprkos veoma složenim okolnostima, sa kojima je kompanija suočena, uspešno je očuvano redovno poslovanje NIS-a, kao i uredno snabdevanje domaćeg tržišta naftnim derivatima:

„U razvoj kompanije smo u prva tri meseca ove godine investirali 3,8 milijardi dinara i nastavili rad na jačanju sinergije sa HIP Petrohemijom. I u nastavku godine NIS grupa će ostati fokusirana na čvrstu finansijsku disciplinu i sprovođenje poslovnog modela koji je dao dobre rezultate u izazovnim uslovima“, ocenio je Tjurdenjev.