MTS pobednici 7. Regionalnom app izazova

MTS pobednici 7. Regionalnog APP izazova

Mladi inovatori iz Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine prikazali radove i takmičili se za vredne nagrade

 Beograd, 07. mart 2024. godine – Na tradicionalnom, sedmom po redu, „Regionalnom app izazovu“ koji organizuju kompanije Telekom Srbija, m:tel BiH i m:tel Crna Gora, članice Telekom Srbija grupe, svoja idejna rešenja u vidu aplikacija koje olakšavaju život i imaju potencijal da utiču na pozitivan razvoj društva, predstavili su članovi 15 timova srednjoškolaca iz regiona.

Posle nacionalnih takmičenja, na kojima je po pet timova iz svake zemlje izborilo učešće na završnom takmičenju u Beogradu, za najuspešnije su proglašene aplikacije „Vision Assist“, tima iz Srednje elektro- tehničke škole  „Vaso Aligrudić“ iz Podgorice,  „ARTour“, tima iz Srednjoškolskog centra „Milutin Milanković“ iz Milića i aplikacija „BQuiet“ tima iz Mitrovačke gimnazije iz Sremske Mitrovice. Aplikacija „Vision Assist“ nagrađena je i specijalnom nagradom za inovativnost „Snaga inovacije – Igor Osmokrović“.

Pobednički timovi dobijaju priliku da posete konferenciju u Barseloni posvećenu kreativnosti, vizuelnim i digitalnim umetnostima, dok su dobitnicima specijalne nagrade uručeni prestižni mobilni telefoni.

„Za sve ove godine koliko traje naš program, kroz projekte u okviru njega stasale su generacije mladih programera koji se spremno nose sa svim izazovima današnjice. Tako i učesnici ovogodišnjeg Regionalnog app izazova, sadašnji srednjoškolci, već poseduju veliki potencijal i spremnost da uspešno savladaju sve buduće izazove. Izuzetno smo ponosni na sve đake koji su, i pored svojih školskih obaveza, vredno radili na tome da osmisle i izrade kreativna i praktična rešenja za mobilne uređaje. Rezultat njihovog rada ogleda se u ovih 15 inovativnih aplikacija koje su danas predstavljene na završnom takmičenju“, izjavio je Vladimir Lučić, generalni direktor Telekoma Srbija.

Talentovani učenici imali su priliku da, tokom rada na aplikacijama, uz podršku svojih profesora, ali i zaposlenih u Telekomu Srbija, m:tel-u Crna Gora i m:tel-u Bosna i Hercegovina, primene znanje stečeno u školi, unaprede sposobnosti rada u timu i da prezentujući aplikacije kao gotov proizvod, zaokruže kreativni proces.

Generalna direktorka kompanije m:tel BiH Jelena Trivan istakla je da je ovo takmičenje još jedan dokaz da sve tri zemlje iz kojih dolaze takmičari polažu velike nade u mlade ljude i daju podsticaj da oni u njima ostanu i razvijaju se. „Sve naše kompanije imaju programe stipendiranja studenata, pa pretpostavljajući da ćete nastaviti svoje školovanje na nekim od tehničkih fakulteta, znajte da vas tamo čekaju naše stipendije i naša podrška, a nakon toga i zaposlenje u našim firmama. Sve ovo je dokaz da su ovaj region i Telekom Srbija kao grupa orijentisane tako da podržavaju dugoročno i studiozno mlade od početka njihovih preduzetničkih inicijativa, pa sve do kraja njihovog radnog i životnog veka. Stojimo uz vas i čestitamo vam na svim uspesima“, rekla je Jelena Trivan.

Dušan Radusinović, direktor Sektora za strategiju i rizike m:tel-a Crna Gora je čestitao pobednicima i izrazio zadovoljstvo što ovaj projekat tradicionalno okuplja najtalentovanije mlade ljude iz regiona. „Svet menjaju ljudi sa vizijom – svet menjate baš vi i imaćete apsolutnu podršku Telekom Srbija grupe. Ponosni smo na vas, jer ste odabrali IT profesiju, koja je pre svih zakoračila u budućnost i tu smo da vam pomognemo da se razvijate i ostvarite kao uspešni profesionalci“, istakao je Radusinović.

Uručenje nagrade pobedničkom timu iz Srbije

Uručena nagrada pobedničkom timu iz Srbije

U ime pobedničkog tima iz Srbije, učenik Andrej Filko je izrazio veliko zadovoljstvo i ponos zbog osvojene nagrade, ali i aplikacije za koju veruje da će korisnicima doneti pozitivno iskustvo.

„Srećni smo što smo pobedili, ali je bila velika konkurencija ostalih takmičara i njihovih zaista sjajnih ideja, zato i smatram da smo svi pobednici, jer doći do regionalnog takmičenja je zaista veliki uspeh. Našu aplikaciju planiramo da razvijamo dalje, budući da ima potencijala za napredak, a zahvalio bih se posebno mts-u na ovom iskustvu i čitavoj organizaciji“, istakao je Andrej u ime svog tima.

Posle tri godine online održavanja,  Regionalni app izazov okupio je u Beogradu učenike iz regiona koji su pored učešća u takmičenju imali mogućnosti da se upoznaju sa radovima i načinom razmišljanja svojih vršnjaka iz regiona, da se druže i posete Muzej Nikole Tesle. Dodatna motivacija za učenike bilo je i predavanje Davora Sakača, direktora TS Ventures Fonda, koji je ukazao na kretanje trendova u startap okruženju i učenicima pružio dodatne informacije kako u budućnosti da se izbore sa svim izazovima i svoje proizvode učine konkurentnim u dinamičnom tržišnom okruženju.