Autor: Marina Bulatović

Ešli Redfern (Ashley Redfearn), izvršna direktorka American Paradigm Schools (Foto: Dragan Rakonjac i Milica Savić)

Ešli Redfern (Ashley Redfearn), izvršna direktorka American Paradigm Schools (Foto: Dragan Rakonjac i Milica Savić)

U organizaciji Tesline naučne fondacije (TNF) Amerike i Srbije, 13. januara u hotelu „Njujorker“ na Menhetnu, održana je tradicionalna 12. konferencija „Tesla Spirit Conference and Award 2024“, a u Srpskom klubu u Njujorku organizovan je umetnički performans sa stvaraocima srpskog porekla. Konferencija je održana pod pokroviteljstvom Ešli Redfern (Ashley Redfearn), izvršnom direktorkom American Paradigm Schools i izvršnom direktorkom i direktorkom za edukaciju Tesla Science Foundation USA i Generalnog konzulata Republike Srbije u Njujorku.

Učešće na Tesla konferenciji su uzeli mnogi ugledni naučni radnici, stručnjaci, privrednici, novinari, umetnici, glumci i književnici iz celog sveta; između ostalih: dr Mihajlo Pravica (Michael G. Pravica): Kvantna mehanika, Ljubav, Bog i Tesla; dr Vjera Mujović: Kulturna diplomatija; Danko R. Vasović: Jasenovac, stradanje Teslinog naroda; Srđan Sotirov i Predrag Karasović Aktivnosti i projekti Tesline naučne fondacije Srbija; 100 godina Radio Beograda RTS, (video); Marina Bulatović i Milica Savić: Stil oblačenja Nikole Tesle (prezentacija); dr Aleksandar Ignjatović Pertini: Deca kao ambasadori kulture; Ešli Redfern (Ashley Redfearn) i saradnici: Školska platforma SAD; Maja Cvetković Sotirov: Noć uoči Božića sa Teslom (Tesla u dečjoj književnosti);  Radmila Satarić: Nikola Tesla inspiracija; Veroslav (Vik) Đurđević: Razvoj NTEC-a, aktuelni projekti u Kanadi; dr Nada Martinović: Nova veb platforma posvećena Teslinim klubovima; dr Mirjana Božić i dr Dragoljub Martinović: Teslin poklon fizičaru Lordu Rejliju; Branka Đurović, prezentacija 50 godina srpskog radio programa „Ravna Gora“ u Kanadi; Gordana Petković Laković: Karavan sreće; i mnogi drugi.Posebno važan projekat Tesline naučne fondacije je veb platforma Tesla klubova i Teslinog naroda koji je okupio stručnjake i promotere kulturne baštine u vezi sa Teslinim likom i delom iz celog sveta, a na kojoj će se naći ogroman materijal sa temom Nikole Tesle i Teslinog naroda.

Vladimir Božović, generalni konzul Republike Srbije u Njujorku

Vladimir Božović, generalni konzul Republike Srbije u Njujorku

U toku Konferencije dodeljene su zahvalnice, medalje i najprestižnija nagrada naše organizacije „Tesla Spirit Award 2024“ zaslužnim organizacijama i pojedincima koji su tokom prethodne godine promovisali ime i delo Nikole Tesle i ime Teslinog naroda (na dostojanstven i originalan način).Prestižne nagrade „Tesla Spirit Award 2024“ dobili su Nikola Tesla Klub San Diego; Nikola Tesla Klub Detroit; dr Nada Martinović; dr Vjera Mujović; dr Đorđe N. Koldžić; novinar Marina Bulatović; Škola Banović Strahinja iz Beograda; Rada Komazec. U holu hotela upriličena je izložba slika naših poznatih umetnika: Jelena Bibić, Gordana Nenadović, Jasmina Jovanović, Vasilena Radanović, Tijana Arsić, Ana Marija Gover, Milica Savić i Milunka Pejoska; a u umetničkom programu su nastupali Folklorni ansambl „Gračanica“, dečji hor „Sveti Sava“, dr Dušanka Ivanova: Balet „Tesla“, Slađana Šarić: Arija „Tesla“, i mnogi drugi.

Nikola Ločar, osnivač i predsednik TNF iz Amerike je izjavio: „Do sada smo postavili 32 Tesline biste širom sveta, poslednja je postavljena na Salt Lake Community College u Americi. To je ogroman posao. Treba obezbediti sredstva za izradu bista, naći odgovarajuće umetnike koji će to uraditi, ali posebno je bilo izazovno pribaviti i 32 dozvole i boriti se sa birokratijom. Najviše smo ponosni što su se Tesla biste našle na Tehničkom fakultetu u Kosovskoj Mitrovici, hotelu Njujorker jer je Tesla tu živeo od 1933 do 1943, na Franklin institutu (Franklin Institute) u Americi, i u Srpskoj kulturnoj bašti (Serbian Cultural Garden) u Rokfelerovom parku u Klivlendu. Tokom Konferencije pozvali smo na saradnju škole širom Planete, da počnu da otvaraju svoje Tesla klubove, a naša nova veb platforma posvećena Teslinim klubovima i Teslinom narodu taj posao će učiniti i lakšim i bržim.“