Trag fondacija 2024. godine sedamnaesti put dodeljuje VIRTUS nagradu za filantropiju. Cilj nagrade je da istakne kompanije, preduzeća i pojedince, koji su tokom protekle godine svojim filantropskim delovanjem doprinosili razvoju zajednice na strateški i dugoročan način. Prošle godine nagradu za individualnu filantropiju dobio je Mikica Petronijević, glumac i samostalni umetnik iz Beograda, koji je svoje domaćinstvo i imanje u selu Venčane kod Aranđelovca poklonio Udruženju „Svici u mraku“. Tamo je organizovao Letnji inkluzivni kamp za decu i omladinu koja se nalazi na spektru autizma, kao i za decu sa invaliditetom. U okviru prvog kampa, koji je tokom 2022. godine okupio više od 600 dece, organizovane su različite aktivnosti uz prateći umetnički sadržaj, dok je stručni tim psihologa i defektologa sve vreme trajanja kampa stajao na raspolaganju učesnicima.

„Tokom prethodne dve godine organizovali smo letnje kampove za decu i omladinu sa autizmom u okviru kojih su se održavale radionice za poboljšanje motorike i opšteg psihofizičkog stanja. Zahvaljujući dobrim ljudima koji su obezbedili sredstva za rad kampa, svi programi i boravak u kampu su besplatni za sve korisnike. U planu nam je i treći koji će biti organizovan u junu ove godine. Tim povodom želim da pozovem sve muzičare, profesionalna i amaterska pozorišta da u kampu prirede svoje koncerte i predstave. Želimo da okupimo i defektologe, logopede i vaspitače iz svih delova Srbije da kroz svoje stručno znanje unaprede rad kampa kako bismo dodatno pomogli korisnicima“, objasnio je Mikica Petronijević, posle uručenja nagrade.

U želji da skrene pažnju javnosti i državnih institucija na probleme roditelja i dece koja žive sa autizmom – Mikica odlazi na hodočašća. Prelazi put dug više stotina kilometara, a kako kaže, snagu mu daju radosni osmesi dece i mladih koji borave u kampu. Tokom hodočašća se trudi da putem društvenih mreža i medija pomogne da rad Udruženja „Svici u mraku“ postane vidljiviji, ali i da se prikupe novčana sredstva za proširenje smeštajnih kapaciteta i dalju rekonstrukciju imanja. U planu je izgradnja letnjikovca u okviru defektološkog parka, a radi se i na stvaranju uslova za realizaciju svakodnevnih aktivnosti u Centru za dnevni i višednevni boravak dece sa autizmom.

Nakon što je u martu prošle godine  pešačio 600 kilometara do manastira Ostrog, Mikica je u avgustu krenuo na put do manastira Hilandar i tada prešao 800 kilometara. Oba hodočašća je posvetio svima koji se bore sa autizmom, među kojima je i njegov sin Mihailo. Ove godine očekuje ga put dugačak 2.000 kilometara od Beograda do Moskve. Na put kreće motivisan vizijom da za sve osobe sa autizmom stvori sigurniju i humaniju budućnost.

Dodatno, Udruženje „Svici u mraku“ ove godine organizovaće veliku humanitarnu likovnu koloniju u okviru koje će pozvati umetnike da doniraju svoje radove. Ideja je da se na Svetski dan osoba sa autizmom organizuje izložba na Trgu republike u Beogradu, uz prateći program i tribine na kojima će se govoriti o problemima osoba sa autizmom. Mikica veruje da će i za tu inicijativu dobiti podršku dobrih ljudi, kao što je to bio slučaj i do sada. Njegov cilj je da utiče na svest društvene zajednice i podstakne donošenje sistemskih i trajnih rešenja koja će unaprediti uslove i obezbediti kvalitetniji život za osobe sa autizmom.

Konkurs za 17. VIRTUS nagradu je otvoren do 9. februara 2024. godine, a više informacija o propozicijama konkursa, načinima prijavljivanja, kriterijumima za izbor dobitnika i sastavu nagradnog žirija možete naći na sajtu Trag fondacije i VIRTUS nagrade: www.tragfondacija.org/virtus-nagrada.