U srcu Novog Bečeja, od 24. do 27. avgusta, odvijaće se neponovljivo četvorodnevno iskustvo, koje objedinjuje muzičke performanse, neodoljive ukuse i aktivnosti za sve generacije, saopštili su organizatori. Svi segmenti bogatog programa ovogodišnjih Velikogospojinskih dana pružaju priliku da dublje uronite u duh lokalne kulture, sačuvane tradicije i uživate u nezaboravnom letnjem festivalu.

Četvrtak, 24.08. – Početak u velikom stilu

Svečano otvaranje Gospojine će se odvijati uz Defile paradnih zaprega, veličanstvenu povorku koja će krenuti iz ulice Milošev put, a zatim ići kroz ulice Maršala Tita, Vuka Karadžića, sve do Svetozara Miletića, završavajući na platou Tiskog keja, gde će se održati 29. Revija paradnih zaprega.

Ovogodišnje izdanje je posebno jer Velikogospojinski dani po prvi put počinju ovim spektakularnim dešavanjem, za koje je obično bio rezervisan poslednji dan. S obzirom na bogatu istoriju ovog događaja i činjenicu da svake godine beleži porast broja učesnika, očekuje se da će i ova godina doneti pregršt magičnih trenutaka.

Gimnazijska ulica će u četvrtak uveče postati Ulica zanatskog piva, i do kraja Gospojine će na istoj lokaciji nuditi posetiocima široku paletu autentičnih pivskih ukusa.

Petak, 25.08. – Poljoprivreda i gurmanski užici

Petak nas vodi u svet poljoprivrede i bezvremenskih ukusa. Popodnevni časovi ispunjeni su prilikama da se upoznate sa poljoprivrednim čarima, ali i da kuvate ili degustirate vrhunske riblje čorbe.

Gospojinski Poljofest će se po deseti put smestiti se na šarmantnom platou uz obalu reke Tise i tu će se zadržati do kraja Gospojine 2023, odnosno do nedelje, 27. avgusta. Poljofest, sa tradicijom dugom deset godina, okuplja šaroliku paletu izlagača iz sveta poljoprivrede, predstavljajući sve – od domaćih proizvođača i zadruga do kompanija sa najsavremenijim tehnikama i tehnologijama. Poljoprivredna mehanizacija i tehnologija, od traktora do najnovijih uređaja za obradu i berbu, biće predstavljeni uz stručnjake koji su tu da razgovaraju i podele svoje znanje.

Za one koji neguju ljubav prema rukotvorinama i domaćim delikatesima, Etno bazar u centru Novog Bečeja biće prava oaza. Neprocenjive rukotvorine i domaći proizvodi garantovaće autentičnost i osećaj nostalgije od petka do nedelje.

I dok Poljofest i Etno bazar pričaju svoje priču, Avlija zabavlija dočekuje najmlađe sa širokim osmehom. U dvorištu novobečejske Narodne biblioteke, interaktivne radionice i veseli performansi ispuniće deci popodnevne sate igrom, smehom i veseljem.

Gurmanima će petak svakako obeležiti Gospojinski kotlić. Daleko čuvene riblje čorbe tradicionalno će se kuvati na “lancu”, a žiri od pet članova izabraće dobitnike pehara i vrednih nagrada.

Prvi muzički nastup na ovogodišnjoj Gospojini pripašće Đusiju Kovaču, muzičaru koji je podjednako vešt u gotovo svim žanrovima i nudi šaren repertoar na svojim koncertima.

Ne zaboravimo i na Šahovski turnir u Domu kulture koji organizuje Opštinska organizacija invalida rada Novi Bečej, a na koji su dobrodošli svi ljubitelji ovog drevnog intelektualnog izazova. 

Subota, 26.08. – Nove aktivnosti i koncerti

Subota donosi akciju i zanimljivosti na svakom koraku. Otvoreni dan Rečne flotile Vojske Srbije pružiće retku priliku da posetioci stupe u kontakt sa vojnom opremom i upoznaju se sa ulogom Rečne flotile. Na istom mestu, moći će da se prisustvuje i prikazu opreme i veština Žandarmerije Srbije, gde će profesionalci demonstrirati svoje impresivne veštine

Dečja ulica, podmanifestacija koja će se održavati i u nedelju popodne, dočekaće mališane sa sportskim igrama u dvorištu Narodne biblioteke.

Subotnje veče okreće se vrhunskoj muzici i zabavi. Bina na Tiskom keju ugostiće legende različitih muzičkih žanrova – Partibrejkers doneće svoj prepoznatljiv zvuk u Novi Bečej, a zatim će i S.A.R.S. i Senidah zagrejati noć svojim hitovima.

Nedelja, 27.08. – Vrhunac i zatvaranje

Poslednji dan Gospojine će, pored pomenutih podmanifestacija koje će se održavati i tog dana, okupiti i vernike i poštovaoce tradicije, pružajući jedinstvenu priliku da budu deo Velikogospojinske litije. Litija će krenuti od Srpske pravoslavne crkve Prenosa moštiju Svetog Nikolaja Mirilikijskog, a zatim će šetnjom kroz park, pa uz Tiski kej, završiti u novobečejskom Manastiru Uspenja Presvete Bogorodice.

Nedelja nudi i nezaboravno muzičko iskustvo. Jelena Karleuša, sa svojom ekstravagantnom pojavom i moćnim vokalom, i Aca Lukas, sa strastvenim izvedbama koje se pamte, uneće neophodnu dozu zabave u poslednji dan Gospojine.

Gospojinsko kolo, međunarodna folklorna manifestacija sa više stotina učesnika, pružiće posetiocima nezaboravni prikaz tradicije i igre. Ulica zanatskog piva prirediće još jedno, poslednje veče uživanja u kraft pivima, a nezaboravni vatromet na Tiskom keju označiće zatvaranje Gospojine 2023.

Doživite nezaboravnu četvorodnevnu Gospojinu 2023 i budite deo tradicije i uzbuđenja u srcu Novog Bečeja – saopštili su organizatori, najavljujući ovaj nesvakidašnji festivalski miks.