Vladimir Đorđević

Vladimir Đorđević

„Budućnost novca je digitalna, a beskontaktna tehnologija preuzima primat nad tradicionalnim plaćanjem unošenjem pin koda“, ističe Vladimir Đorđević, generalni direktor kompanije Visa za Jugoistočnu Evropu, govoreći o dosadašnjem iskustvu koje ima ova kompanija u primeni novih modela plaćanja.

Za naš portal Đorđević kaže da „nova realnost“ donosi vreme bez kartica i da je to evolucija koja je nastala stalnim razvojem plaćanja:

„Sada smo došli do toga da kartica može da bude unutar mobilne aplikacije i da je sve manje potrebe za njenim fizičkim posedovanjem. Klasična, plastična kartica se prebacuje u digitalni svet“, kaže Đorđević.

Iz kompanije Visa saopštavaju da i mala i srednja preduzeća prepoznaju potencijal bezgotovinskog plaćanja, te se mnogi korisnici kartica opredeljuju za beskontaktnu tehnologiju. To se odnosi i na plaćanja digitalnim novčanikom i na prihvatanje plaćanja putem pametnih uređaja. Nove tehnologije, koje su počele da se primenjuju i u Srbiji još 2016, kao što je plaćanje smartfonom, ili prihvatanje plaćanja na pametnom Android telefonu putem Visa Tap to Phone krajem prethodne, brzo su stekle prve korisnike.

„Visa jeste inicijator takvih aktivnosti, jer želimo što jednostavnija rešenja i brže plaćanje za svakog korisnika. Sve se pomera na svet mobilnih telefona, jer ono što je postojalo na internetu, sada postaje suvišno. Umesto lozinki i šifara sada smo došli do toga da otiskom prsta ili prepoznavanjem lica možemo da obavimo transakciju. Važno nam je da korisničko iskustvo bude brzo i bezbedno“, kaže Đorđević.

Nova tehnološka rešenja podrazumevaju i rad na jačanju sigurnosti u primeni. Kompanija Visa je u prošlih pet godina uložila devet milijardi u jačanje sigurnosti u sajber svetu:

„Uporedo sa razvojem novih tehnologija pojačavaju se i napadi kojima se zarobljavaju podaci. Na globalnom nivou, sajber napadi se dešavaju na svakih 11 sekundi i zato se najviše investira u omogućavanje bezbednog plaćanja. Za korisnike je najveća opasnost presretanje informacija o transakciji i uzimanje ličnih podataka. Zato je važno osigurati bezbednost transakcije i na tome neprekidno radimo“, kaže Đorđević.

Kako ističe, misija kompanije Visa je da širi i nudi pogodna i bezbedna rešenja za digitalno plaćanje svim potrošačima u regionu. „Zajedno sa našim partnerima, bankama, podržavamo vlade da stimulišu rast bezgotovinske i digitalne ekonomije“, ističe Đorđević. (R.N.)