Matija Bećković na promociji monografije o Dušku Radoviću, povodom 100 godina njegovog rođenja, na Beogradskom sajmu knjiga 26. oktobra (Foto: R. Nikolić)

Matija Bećković na promociji monografije o Dušku Radoviću, povodom 100 godina njegovog rođenja, na Beogradskom sajmu knjiga 26. oktobra (Foto: R. Nikolić)

Oštrouman i duhovit, akademik Matija Bećković je na Beogradskom sajmu knjiga, u sredu uveče 26. oktobra, svoj govor na promociji monografije o Dušku Radoviću, prekinuo za trenutak, jer se javila mikrofonija. I, primereno situaciji, Bećković je prokomentarisao: Još u Srbiji niko nije govorio, a da mikrofon nije kukao!

No, to je samo doprinelo prirodnosti cele svečane promocije kapitalnog izdanja 100 godina Duška Radovića, o kojoj je najpre govorio akademik Bećković, kao veliki prijatelj i poznavalac dela Duška Radovića:

“Sve što se slavi i što se govori, slavi se iz čiste ljubavi prema ovom neponovljivom čoveku i umetniku. On je u svojoj stogodišnjici življi nego što je ikada bio. Dušan Radović bio je pravi ‘radović’ koji je obožavao jasnoću i prezirao sve što je veštačko. Kad bi neko negde putovao i pitao šta mu donese, Dušan Radović bi govorio da mu donese bukvar. I tako je sakupio ko zna koliko bukvara. Šteta što on sam nije jedan bukvar napisao, jer bi to bio bukvar modernog mišljenja i pisanja”, rekao je Bećković.

Govoreći o monografiji, Matija Bećković je podsetio da je sve što je Radović napisao bila građa za jedno ovakvo delo, za jednu ovakvu knjigu. “Mi slavimo njegov rođendan, a on nas gleda sa neba i ne može da veruje. Jer, tako se slavi samo na nebu, a on se slavi i na zemlji”, metaforično je opisao Bećković.

Ova monografija posvećena Dušku Radoviću, čiji je autor dr Zorica Hadžič, osmišljena je u saradnji sa Milošem Radovićem, sinom Duška Radovića. Pored do sada neobjavljenih Duškovih tekstova, beležaka i crteža, knjiga sadrži i njegovu privatnu i poslovnu prepisku, svedočenja njegovih bliskih prijatelja i saradnika, kao i skeniranu arhivsku i drugu građu (crteže, pisma, razglednice, nacrte i slično).

Matija Bećković, koga za Duška vezuje dugogodišnje druženje i prijateljstvo, u knjizi se pojavljuje kao narator čije pripovedanje povezuje prikupljenu građu.

Na promociji su govorili, pored Matije Bećkovića i Zorice Hadžić koja je priredila knjigu, još i Miloš Janković, v. d. predsednika Upravnog odbora Udruženja književnika Srbije, i Branislava Milunov, novinarka i Duškova koleginica u vreme njegovog rada na Studiju B.

Povodom obeležavanja jubileja, stogodišnjice rođenja Duška Radovića, knjigu je objavila kompanija Mascom, koja već više godina izdaje njegova dela i štiti autorska prava. Originalni izgled ovog izdanja osmislili su Slavimir Stojanović Futro i Boris Bota Miljković. Promocija je održana na štandu JP Pošta Srbije, koja je pomogla izdavanje ove monografije. (R. Nikolić)