Autor: Radojka Nikolić

Izvor: www.dnevnik.si

Izvor: www.dnevnik.si

Slovenački dnevni list Dnevnik (www.dnevnik.si) objavio je 23. aprila 2024. rezultate istraživanja agencije Ninamedia (Ninamedia posluje i u Novom Sadu, u BiH i u CG) o rejtingu gradonačelnika (župan sl.) na osnovu ankete sprovedene među građanima u 12 najvećih slovenačkih gradova. Prema toj anketi, već treću godinu zaredom, na prvom mestu, sa ocenom 4,03 nalazi se Tilen Klugler, gradonačelnik Slovenj Gradeca. Taj grad je označen kao najvažniji u koruškoj regiji a župan Klugler je po ocenama građana zaslužan za sledeće: za nove stanove, za izgradnju školskih objekata i sportskih sadržaja i za opštu uređenost grada. Na rezultate ove ankete Tilen Klugler je odgovorio da je srećan što su građani prepoznali trud koji ulaže kao gradonačelnik, te da svoj rad vidi kao misiju da pomaže ljudima i brine o njihovom boljem životu, zajedno sa svojim kolegama i drugim organizacijama. Rekao je i da je na vratima njegove kancelarije uvek gužva, prenosi slovenački Dnevnik, i navodi da su dobrodošli svi koji mogu da doprinesu bržem i boljem razvoju lokalne zajednice.

Slovenj Gradec je, inače, na prvom mestu sa najviše novih stanova na hiljadu stanovnika u zemlji. Ali, neki građani su ovog gradonačelnika kritikovali zbog populizma i favorizovanja odabranih. Prema pisanju Dnevnika, Klugler je ovako odgovorio: „Nekako sam se navikao na optužbe za populizam, ali i pored toga ne odstupam od načina rada i informisanja koji je otvoren za javnost i transparentan. Ovo za mene nije populizam. U opštini ništa ne krijemo. Govorimo šta je dobro, ali i šta bismo mogli drugačije da uradimo. A pošto radimo mnogo i veoma smo ambiciozni, ima mnogo vesti o tome šta radimo“.

Međutim, i pored zamerki, da se izbori za gradonačelnika sada održavaju, Tilena Kluglera podržalo bi 63,9 odsto anketiranih stanovnika Slovenj Gradeca.

Na osnovu istraživanja agencije Ninamedia Slovenija, na drugom mestu, sa ocenom 3,63 je gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković, koji je ranijih godina često zauzimao prvo mesto i to niz godina zaredom. Građani Ljubljane i dalje smatraju da je Janković najzaslužniji za opšti razvoj grada, za uredne i čiste ulice i za odlično organizovan saobraćaj. Ali, kako piše slovenački Dnevnik, najviše ga optužuju za korupciju i autoritarnost, kao i za događaje u vezi sa izgradnjom kanalizacionog kanala C0. No, uprkos tim zamerkama, kada bi sada bili održani izbori, za Zorana Jankovića bi ponovo glasalo 58,8 odsto ispitanika.

Ostali detalji iz istraživanja i ankete Ninamedia mogu se pročitati  na www.dnevnik.si, ali gledajući rezultate ove ankete, prva pomisao mi je bila – šta bi se dogodilo kada bi se ovakvo istraživanje sprovelo i u Srbiji? U srpskih 12 najvećih gradova, na primer! Da građani otvoreno i jasno iskažu sve svoje pohvale i primedbe na rad gradonačelnika, pa da se izjasne da li bi za njih glasali da su izbori sada. A izbori će, kao što znamo, uskoro.

I evo, prema poslednjem popisu stanovništva, 12 najvećih gradova u Srbiji i imena njihovih gradonačelnika:

 1.  Beograd,    1.685.563 stanovnika, gradonačelnik Aleksandar Šapić
 2.  Novi Sad,    367.121 stanovnik, gradonačelnik Milan Đurić
 3. Niš,     249.816 stanovnika, gradonačelnica Dragana Sotirovski
 4. Kragujevac,   171.628 stanovnika, gradonačelnik Nikola Dašić
 5. Leskovac,   124.889 stanovnika, gradonačelnik Goran Cvetanović
 6. Subotica,   124.679 stanovnika, gradonačelnik Stevan Bakić
 7. Pančevo,   115.910 stanovnika, gradonačelnik Aleksandar Stevanović
 8. Kruševac,   114.331 stanovnik, gradonačelnik Ivan Manojlović
 9. Kraljevo,   111.491 stanovnik, gradonačelnik Predrag Terzić
 10. Novi Pazar,   107. 859 stanovnika, gradonačelnik Nihat Biševac
 11. Zrenjanin,   106.562 stanovnika, gradonačelnik Simo Salapura
 12. Čačak,  106.453 stanovnika, gradonačelnik Milun Todorović

Na osnovu ovog spiska – možete li da zamislite rezultate ankete o rejtingu gradonačelnika u 12 najvećih gradova u Srbiji? Ali, da sve bude realizovano po ovom slovenačkom modelu ankete Ninamedia: slobodne izjave i komentari građana o zaslugama i propustima gradonačelnika, šta pohvaljuju a šta im zameraju i da li bi za njih opet glasali. Mi, ionako, često kažemo da treba učiti od Slovenaca i da su i u bivšoj Jugi bili najbolji. Bar po životnom strandardu i po ekonomskoj razvijenosti. Zato, evo prilike da u ovom slučaju kopiramo Slovence i ocenjujemo gradonačelnike; u Srbiji, takođe, imamo agenciju Ninamedia u Novom Sadu. Ubeđena sam da bismo kod nas, u Srbiji, dobili još koloritnije i uzbudljivije rezultate ankete o gradonačelnicima. A i naši izbori će uskoro, pa da lepo sve to objavimo, kao i Slovenci!