Potpredsednica Liljana Pavlova, odgovorna za aktivnosti EIB u Srbiji

Potpredsednica Liljana Pavlova, odgovorna za aktivnosti EIB u Srbiji

EIB Global, ogranak Evropske investicione banke (EIB) za aktivnosti van Evropske unije, ugovorila je sa OTP bankom Srbija i OTP Leasing Srbija kreditnu liniju u iznosu od 80 miliona evra, gde će svaka strana doprineti istom sumom čime će ukupan iznos udvostručiti. Sredstva će biti raspoloživa pod povoljnim uslovima velikom broju malih i srednjih preduzeća (MSP) i kompanijama srednje tržišne kapitalizacije iz različitih sektora za rešavanje svojih finansijskih potreba i podršku novim investicijama tokom tekuće krize. Unapređenjem dugoročnog finansiranja preduzeća u Srbiji, ova kreditna linija će povećati kapacitete MSP za inovacije i rast, uz stvaranje novih prilika za zapošljavanje, saopšteno je 15. marta.

Ovaj finansijski aranžman je u skladu sa Ekonomsko-investicionim planom Evropske komisije za Zapadni Balkan, usmerenim na podsticanje održivog razvoja regiona pomoću podrške u okviru inicijative Tima Evropa. Doprineće povećanju konkurentnost srpskih MSP, rastu predvođenim privatnim sektorom i sprovođenju predstojeće nacionalne strategije za MSP.

Potpredsednica Liljana Pavlova, odgovorna za aktivnosti EIB u Srbiji izrazila je zadovoljstvo zbog saradnje sa OTP bankom u podršci privatnom sektoru u regionu. “Potpisana investicija značajno će podržati privrednu aktivnost i otvaranje novih radnih mesta ublažavanjem kreditnih ograničenja sa kojima se MSP suočavaju zbog udruženog dejstva energetske krize i pandemije. Ta sredstva će im pomoći da ostvare svoje ciljeve u pogledu likvidnosti, zapošljavanja i investicija, kako bi se brže prilagođavala novom digitalnom i zelenijem privrednom okruženju. Na taj način, nove investicije će povećati ekonomsku otporost i zaposlenost, istovremeno omogućavajući dalje integrisanje zemlje u globalne lance vrednosti”. istakla je Pavlova. 

EIB ima dugogodišnju uspešnu saradnju sa OTP bankom Srbija, koja je tokom 15 godina omogućila efikasno plasiranje finansijska sredstva za MSP i preduzeća srednje tržišne kapitalizacije. Kroz zajedničke operacije banke su podržale male biznise u različitim oblastima, kao što su energetika, zaštita životne sredine, industrija, zdravstvo, obrazovanje, usluge, turizam i poljoprivreda.

Predrag Mihajlović, CEO i predsednik Izvršnog odbora OTP banke Srbija je naglasio da je ovo najobimniji ugovor o finansiranju do sada, koji ova banka ima sa nekom međunarodnom finansijskom institucijom: “Prethodna godina je bila najuspešnija u istoriji OTP Grupe u Srbiji. Uspeli smo da ostvarimo rekordne poslovne rezultate i dvocifren rast u svim segmentima poslovanja, čime smo dodatno učvrstili poziciju najvećeg kreditora u segmentu i stanovništva i privrede. Imajući to u vidu, a sa kreditnom linijom vrednom 80 miliona evra koja je udvostručena našim sredstvima, verujem da možemo intenzivnije da obezbedimo preko potrebno finansiranje malim i srednjim preduzećima u Srbiji i podržimo njihove finansijske i investicione potrebe”, naglasio je Mihajlović.

Branimir Spasić, CFO i član Izvršnog odbora OTP banke je podsetio da OTP banka Srbija ima potencijal da obezbedi finansiranje manjih preduzeća, MSP i srednjih preduzeća pod povoljnim uslovima i da doprinese rastu sektora MSP širom zemlje. “Najvažnije je što ćemo uz pomoć ove kreditne linije omogućiti kompanijama da rastu, inoviraju i zapošljavaju više ljudi”, rekao je Spasić.

Kako navode iz Grupacije EIB, koja se sastoji od Evropske investicione banke i Evropskog investicionog fonda, do sada je odobreno gotovo 5,6 milijardi evra za mala i srednja preduzeća na Zapadnom Balkanu, čime je podržavan njihov rast, oporavak i transformaciju, uz istovremeno očuvanje oko 800.000 radnih mesta.