Start up firme i mala i srednja preduzeća imaju priliku da učestvuju na jedinstvenom konkursu u okviru kojeg će moći da predstave rešenja koja mogu da promene svet, da istaknu vrednost koju ona donose i zbog čega su njihovi timovi pravi za razvoj ovih rešenja.

Najboljih pet rešenja na konkursu, koji pokreće Savez ekonomista Srbije i NF Innova, biće predstavljeno na Kopaonik biznis forum naredne godine.

„Misija Saveza ekonomista Srbije jeste popularizacija ekonomske nauke i struke. Pored izdavačke aktivnosti prepoznati smo i po organizaciji najvećeg regionalnog poslovnog događaj „Kopaonik biznis foruma“. Razumevajući značaj inovacija za unapređenje konkurentnosti privrede Srbije, zajedno sa NF Innova pokrećemo projekat Podrška za inovacije. Namera je da u narednom periodu selektiramo najbolje inovativne projekte koji će biti prezentirani na Kopaonik biznis forumu 2025. godine. Sa odabranim idejama će, tokom trajanja Foruma, biti upoznati predstavnici velikih kompanija, kao i svi drugi potencijalni investitori. Taj svojevrsni sajam ideja pružiće mogućnost mladim ljudima da brže i efikasnije realizuju poslovne poduhvate“, istakao je Aleksandar Vlahović, predsednik Saveza ekonomista Srbije.

Branislav Vujović, predsednik Nadzornog odbora NF Innova podseća da digitalna revolucija donosi mnoge promene: “Za razliku od industrijske revolucije kada su za inovativne poslovne poduhvate bile neophodne velike investicije i materijalna sredstva, danas je demokratizovana mogućnost za inovaciju. To otvara put malim i srednjim firmama kao i pojedinačnim inovatorima da sa ograničenim sredstvima inoviraju u mnogim industrijskim granama. Cilj ove inicijative omogućava povezivanje inovativnih firmi sa liderima najvećih kompanija u Srbiji. Povezivanje je u obostranom interesu i može da pomogne rast novim firmama i velikim kompanijama kroz inoviranje i digitalnu transformaciju. Tako se kreira nova vrednost i ostvaruju prednosti i za lokalnu zajednicu i društvo u celini“, naglasio je Branislav Vujović.

 Kome je namenjen?

Startap firmama kao i malim i srednjim kompanijama.

Projekat ima za cilj da omogući predstavljanje izabranih startap firmi, kao i malih i srednjih kompanija i njihovih rešenja na Kopaonik biznis forumu 2025. godine, gde se okupljaju vodeći ljudi iz najvećih srpskih kompanija i gde se pruža mogućnost povezivanja inovatora sa poslovnim liderima Srbije i regiona. Na ovaj način ubrzaće se razmena ideja i njihova primena,  pomoći ćemo skaliranje startapova, malih i srednjih firmi, kao i  omogućiti velikim firmama da brže usvoje i primene vredne inovacije, a mladi talenti ostanu u zemlji.

Ovo je sjajna prilika za startapove, male i srednje kompanije.

Kako?

Predstavnici ideja će objasniti kako njihova rešenja menjaju svet, zašto su jedinstvena i kakvu vrednost donose, te zašto su njihovi timovi pravi za razvoj ovih rešenja. U uži izbor će ući deset firmi, kojima će potom biti dodeljeni mentori koji će im pomoći da se plasiraju na najbolji način i uđu u finalni izbor. Pet kompanija koje prođu finalnu selekciju će dobiti priliku da svoja rešenja predstave javno na Kopaonik Biznis forumu 2025. gde će poslovni lideri Srbije imati mogućnost da čuju za njih, da bolje upoznaju i razumeju firme i njihove lidere.

Kada?

Svi zainteresovani mogu da se prijave na sajtu Saveza ekonomista Srbije putem linka https://www.ses.org.rs/podrska-za-inovacije, u periodu od 3.juna do 31.avgusta 2024.godine.  Preporuka je da prezentacija sadrži maksimalno pet slajdova.