Regionalna kancelarija Međunarodne unije za zaštitu prirode (IUCN) za istočnu Evropu i centralnu Aziju (ECARO) imenovala je Olivera Avramoskog za novog regionalnog direktora. Avramoski stupa na dužnost u ključnom trenutku kada kancelarija obeležava 20. godišnjicu od svog osnivanja u Beogradu, saopšteno je 22.januara 2024.

Kako se navodi, Avramoski donosi bogato iskustvo i duboku posvećenost održivom razvoju sa preko tri decenije rada u oblasti zaštite prirode. Njegovo akademsko iskustvo obuhvata znanja i prakse u oblasti životne sredine, zaštite prirode, biologije, ekologije i političkih nauka.  Kako je istakla dr Gretel Agilar (Grethel Aguilar), generalna direktorka IUCN-a, ovim imenovanjem će IUCN nastaviti da podstiče pozitivne promene u cilju očuvanja prirode i dobrobiti za ljude na Zapadnom Balkanu, u istočnoj Evropi i centralnoj Aziji.

Avramoski se vraća u IUCN ECARO gde je, u periodu od 2015. do 2018. godine, radio kao programski koordinator za zaštićena područja. On je izrazio zadovoljstvo što na novu poziciju dolazi u godini kada kancelarija obeležava 20 godina od osnivanja.

Kako se navodi u saopštenju, Avramoski je tokom karijere obavljao dužnost višeg koordinatora za grantove u okviru Programa “Prespa Ohrid Nature Trust” (PONT), gde je doprineo zaštiti prirode u Albaniji i Severnoj Makedoniji. Takođe, obavljao je i dužnost načelnika Odeljenja za zaštitu prirode u Nacionalnom parku “Galičica” i rukovodio inicijativama za praćenje biodiverziteta i šumarskim timovima u cilju zaštite ekosistema.

Avramoski je doktorirao i magistrirao na Centralnoevropskom univerzitetu na temu nauke o životnoj sredini i politike u oblasti životne sredine. Takođe je diplomirao bioinženjering i magistrirao biologiju na Univerzitetu “Sv. Ćirilo i Metodije” u Skoplju.