Krave pasu na travnatim livadama, na samo nekoliko kilometara od najstrožeg centra turističke meke - Salcburga (Foto: R. Nikolić)

Krave pasu na travnatim livadama, na samo nekoliko kilometara od najstrožeg centra turističke meke – Salcburga (Foto: R. Nikolić)

 

Piše: Radojka Nikolić, Salcburg, juna 2023

Na samo četiri kilometra od strogog centra bajkovitog baroknog Mocartovog grada, krave mirno pasu sočnu zelenu travu na pašnjacima. I ne samo to, tu su odmah i poljoprivredna gazdinstva i štale i mleko koje stiže direktno od krava, preko aparata za mužu, do automata. Litar košta 90 centi, samo podmetnete flašu, pritisnete dugme i mleko krene. Ukusno i punomasno. U salcburškim marketima ćete, za mleko masnoće od 3,5% platiti od 1,65 do gotovo 2 evra, a ovde samo 90 centi i to najsvežije moguće mleko.

Automat za mleko u seoskom gazdinstvu u Salzburgu (Foto: R. Nikolic)

Automat za mleko u seoskom gazdinstvu u Salcburgu (Foto: R. Nikolic)

Ubacis 90 centi i napuniš flašu litrom mleka!

Ubaciš 90 centi i napuniš flašu litrom mleka!

Taj “mlečni Salcburg” malo ko zna. Poznat kao rodni grad genijalnog Mocarta, Salcburg je turistička meka koja godišnje od turizma zaradi oko milijardu evra i zabeleži oko 10 miliona poseta. A sam grad ima tek oko 155.000 stanovnika. Koncerti, Mirabel garden, Mocartov trg, Katedrala Svetog Petra, Tvrđava na brdu (Hohensalzburg), Mocartova rodna kuća i ona druga u kojoj je živeo, Mocarteum, koncerti i festivali klasične muzike – to je Salcburg za turiste.

Ali, ono što turiste manje zanima, a mnogima je nepoznato, to je činjenica da Salcburg živi i od poljoprivrede. Ne sam grad već i Pokrajina Salcburg u kojoj je poljoprivreda veoma razvijena i koja doprinosi ukupnom bruto domaćem proizvodu Austrije gotovo u istoj meri kao i turizam, od koga stiže ona milijarda evra. Šta kažu podaci o rezultatima salcburške poljoprivrede? Salcburg je glavni grad istoimene pokrajine koja ima oko 530.000 stanovnika (u samom gradu Salcburgu živi oko 40% stanovnika) i jedna je od devet pokrajina Republike Austrije, ali među najmanjima. No, iako mala, pokrajina Salcburg proizvede oko deset odsto količine mleka koja se u Austriji godišnje proizvede, odnosno oko 395.000 tona mleka.

U poređenju sa Srbijom, izuzetno uspešno. Jer, prema zvaničnim statističkim podacima, Srbija je u 2022. godini proizvela oko 830.000 tona mleka. Dakle, mala pokrajina Salcburg proizvede oko 40 odsto mleka količine koja se ukupno proizvede u Srbiji. I ostala poređenja ne idu u prilog Srbiji: u Pokrajini Salcburg ima 160.000 goveda, a u Srbiji oko 800.000 grla goveda… Situacija je još gora po Srbiju kada se uporedi broj muznih krava. Na primer, u Pokrajini Salcburg ima oko 59.000 muznih krava, a u celoj Srbiji broj muznih krava godinama opada i najnovije procene pokazuju da ima tek oko 200.000 muznih krava.

Jasno je da je ovaj deo Austrije veoma ponosan na ukupnu poljoprivrednu proizvodnju, a posebno na proizvodnju mleka. U svim zvaničnim informacijama o Pokrajini Salcburg ističe se, na primer, da “dok se u Austriji proizvodi samo 19 odsto organskog mleka, u Salcburgu se proizvodi 50 odsto” (sajt Land Salzburg). Salcburg je i šampion države u proizvodnji mleka, ali u ishrani krava senom  – tako se dobija 43 odsto mleka, dok je državni prosek u Austriji samo 15 odsto.

Uz to idu i podaci da u pokrajini Salcburg trenutno gazduje oko 9.000 farmi, te da je udeo planinskih gazdinstava oko 60 odsto. I posebno značajan podatak, kao austrijski rekord: oko 50 odsto farmi i više od polovine poljoprivrednih površina u pokrajini Salcburg obrađuje se organski.

No, da ne bude da su u Salcburgu baš svi zadovoljni! Početkom ove godine, pobunili su se potrošači, kupci mleka koji su konstatovali da je salcburško mleko jeftinije u Nemačkoj, nego u Salcburgu. Naime, u prvom nemačkom gradu kada se pređe austrijska granica u pravcu Minhena, u Frajlasingu, salcburško mleko košta 1,09 evra za litar, dok u Salburgu to isto košta 1,65 evra!

U čemu je problem? U porezima: u Nemačkoj su porezi niži i naplaćuje se 4% poreza na mleko, dok je u Austriji poreska stopa deset odsto. Osim toga, postoji i taksa za brendove koja se naplaćuje u Salcburgu, a koje nema u Nemačkoj.

Ali, to nimalo neće uticati ni na turistički promet u Salcburgu koji je i ovoga leta prepun turista, obarajući nove rekorde, ni na krave koje mirno pasu na samo nekoliko kilometara od Mocartovog trga i – proizvode kvalitetno mleko. A sve to je turistima i znatiželjnima iz Srbije mnogo dostupnije, jer od Beograda do Salzburga možete i avionom.

Od juna prošle godine, Er Srbija je (prvi put) uspostavila direktan avio-saobraćaj između Beograda i Salcburga. Srpska nacionalna avio-kompanija letove do Salcburga obavlja tri puta nedeljno tokom letnje sezone – utorkom, četvrtkom i nedeljom, dok po zimskom redu letenja leti dva puta nedeljno.

Salcburg kakvog turisti poznaju!

Salcburg kakvog turisti poznaju!