Društvo matematičara Srbije dodelilo je kompaniji NIS povelju za dugogodišnju podršku mladim matematičarima i aktivnostima Društva. NIS-u je povelja dodeljena na svečanoj akademiji održanoj u zgradi Narodne skupštine Republike Srbije u Beogradu, povodom obeležavanja 75 godina postojanja Društva matematičara Srbije. Ovom prilikom uručene su i medalje pobednicima Srpske matematičke olimpijade. U ime NIS-a povelju je primio Nikolaj Zalevski, direktor Departmana za digitalne tehnologije i inovacije.

„Želeo bih da se zahvalim u ime kompanije NIS, i u moje lično ime, za ovu nagradu i zahvalnicu koju smo dobili danas. Kompanija NIS kroz program „Energija znanja“ već više od deset godina podržava Društvo matematičara Srbije, a takođe i mlade talente i naučnike ove države. Smatramo da su znanje i obrazovanje naša misija kojom doprinosimo boljoj budućnosti Srbije. Kao naftna kompanija, kojoj su osnov prirodne nauke kao što su matematika, fizika i druge, nastojimo da razvijamo naše talente i na to gledamo kao na dugoročnu investiciju u znanje, u inovacije, ali i u privredu“, rekao je Zalevski i poželeo takmičarima i njihovim profesorima još mnogo uspeha i novih pobeda.

Prof.dr Miroslav Marić, predsednik Društva matematičara Srbije, zahvalio je partnerima na podršci koju dobijaju mladi matematičari.

„Jasno je da sve naše aktivnosti traže ozbiljne materijalne resurse, mnogo toga ne bismo mogli da ostvarimo da nema naših vernih partnera, državnih institucija, društveno odgovornih firmi i pojedinaca koji nas svesrdno iz godine u godinu podržavaju. Ovom prilikom želim da vam svima, u ime svih članova društva, izrazim duboku zahvalnost jer ste doprineli da mnoga takmičenja budu realizovana, medalje osvojene, a najlepša drugarstva sa letnjih i zimskih škola budu sklopljena na radost svih“, rekao je Marić.

Akademik Zoran Knežević, predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti, obratio se prisutnima i istakao dugogodišnju saradnju sa Društvom matematičara Srbije.

Knežević je naveo da SANU i Društvo matematičara Srbije neguju bliske odnose, praktično od samog osnivanja, i izrazio uverenje da će Društvo matematičara Srbije nastaviti sa uspesima, dok će u Akademiji uvek imati dobronamernog i pouzdanog partnera.

Kompanija NIS u okviru svog programa „Energija znanja“ od 2013. godine podržava Društvo matematičara Srbije, a kroz saradnju sa Društvom, NIS podržava i održavanje Srpske matematičke olimpijade, kao i pripreme i učešće naših predstavnika na međunarodnim olimpijadama.

U cilju popularizacije prirodnih nauka, kao i afirmacije mladih i talentovanih matematičara, kompanija NIS podržava i matematičke manifestacije i radionice koje organizuje Društvo matematičara Srbije, kao što je nedavno održana manifestacija „Maj mesec matematike“. Pored toga, NIS ulaže i u obrazovnu infrastrukturu. Uz podršku kompanije je u Matematičkoj gimnaziji u Beogradu otvoren kabinet za informatiku, koji se koristi za redovnu nastavu, kao i za pripreme učenika za međunarodna takmičenja.

Povelju za dugogodišnju uspešnu saradnju i podršku aktivnostima Društva matematičara Srbije dobili su, između ostalih, i Ministarstvo prosvete Srbije, Srpska akademija nauka i umetnosti, Ministarstvo informisanja i telekomunikacija Srbije, Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Srbije, Matematička gimnazija u Beogradu, Matematički fakultet Univerziteta u Beogradu, Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Kragujevcu i drugi.