Piše: Rajka Šinik Vulić, marketing direktor u Egzakta Advisory

Vremena u kojima se po završetku fakulteta težilo pronalasku dobrog i „stalnog“ posla, na kome, uz malo sreće, možete još malo i da napredujete i tako „uljuljkani“ sačekate penziju, već su odavno iza nas. Kao jedan od glavnih faktora koji su doveli do toga, nameće se svakako tehnološka revolucija.

Iz godine u godinu, tehnološka revolucija je, kontinuirano, donela kako nova zanimanja i oblasti ekspertize, tako i veću dostupnost informacija i znanja. Pored toga, kao sledeći ključan faktor, nameće se i globalizacija, prvenstveno iz ugla razvoja tržišta rada, mobilnosti i mogućnosti koje je pružila kako poslodavcima, tako i profesionalcima, odnosno zaposlenima.

Ukoliko se slažemo da je 21. vek, vek znanja, kao i da je znanje moć, dolazimo do zaključka da edukacija predstavlja proces koji ima početak, ali definitivno nema kraj. Obrazovanje odraslih, usavršavanje određenih veština i učenje potpuno novih, postali su imperativ za svakog ko želi da održi korak sa vremenom, da započne novi biznis ili napreduje na korporativnoj lestvici.

Opcija za dalje usavršavanje, naravno, ima mnogo, a Executive MBA (Master of Business Administration) smatra se jednom od najboljih kada je reč o edukaciji menadžera koji imaju potencijal i želju da naprave iskorak, i na taj način, svoju profesionalnu karijeru podignu na viši nivo. Svrha EMBA je da pomogne motivisanim poslovnim ljudima, menadžerima da ojačaju i unaprede svoje veštine upravljanja, koje će biti od suštinskog značaja za njihovo dalje napredovanje.

Jedan od ključnih benefita koje EMBA studije donose svojim polaznicima je mogućnost da budu u toku sa tehnološkim promenama, ali i najsavremenijim znanjima i najvećim svetskim praksama, što ih sve zajedno čini „nezamenljivim“ u očima poslodavca. Kako što je i bilo reči, u današnje vreme svedočimo izuzetno turbulentnom tržištu rada u kome je „plivanje na površini“ i dostizanje ciljeva bez konstantnog učenja i razvijanja profesionalnih veština, postalo apsolutno nemoguće.

Profesionalno umrežavanje, učenje novih i unapređenje ključnih znanja i veština, i nove poslovne perspektive su tri velika razloga zašto ambiciozni profesionalci biraju upravo edukaciju kroz MBA programe. Polazeći od stanovišta da uspešni poslovni ljudi koji žele da se dalje obrazuju, nemaju baš mnogo slobodnog vremena, Rome Business School, koja je od prošle godine otvorila vrata svog kampusa u Beogradu, sa posebnom pažnjom je kreirala Executive MBA program.

RBS pruža mogućnost svojim polaznicima da kroz 16 modula koncipiranih kao produženi vikendi, u svojim već zauzetim poslovnim i privatnim agendama pronađu i dragoceno vreme za edukaciju bez pauze u karijeri. Takođe, važna odlika RBS koncepta je težnja da nadomesti jaz između klasičnog akademskog obrazovanja i potreba savremenog biznisa, pa zato u svojim redovima ima prestižne akademske predavače, ali i konsultante sa internacionalno dokazanim korporativnim iskustvom.

Ono što, takođe, dodaje vrednost i razlikuje Rome Business School Beograd je Savetodavni odbor škole koji čine  dokazani i eminentni stručnjaci koji dolaze iz vodećih međunarodnih i domaćih kompanija. Uloga Savetodavnog odbora je da zahvaljujući velikom iskustvu doprinosi kontinuiranom unapređenju kvaliteta sadržaja samih programa, ali i da pomognu polaznicima da kroz razmenu iskustva i umrežavanje lakše dođu do novih poslovnih prilika.

Nema sumnje da je pohađanje Executive MBA programa podrazumeva jedan intenzivan tempo, ali benefita je mnogo kako za svakog pojedinca, tako i za kompaniju za koju radi. Ono što je treba imati u vidu je, da je edukacija proces koji ima početak, ali definitivno nema kraj. Znanje jeste moć, a moć je u vašim rukama samo ukoliko to želite.