Dušan Živković, v. d. generalnog direktora Akcionarskog društva „Elektroprivreda Srbije“, na otvaranju savetovanja „Energetika 2023“

Dušan Živković, v. d. generalnog direktora Akcionarskog društva „Elektroprivreda Srbije“, na otvaranju savetovanja „Energetika 2023“

Ulaganje u obnovu postojećih i izgradnju novih kapaciteta koji koriste obnovljive izvore energije je okosnica strateškog razvoja „Elektroprivrede Srbije“ i u tome imamo maksimalnu podršku Vlade Srbije i Ministarstva rudarstva i energetike – rekao je Dušan Živković, v. d. generalnog direktora Akcionarskog društva „Elektroprivreda Srbije“, na otvaranju savetovanja „Energetika 2023“.

Živković je naglasio da EPS sprema nove projekte korišćenja kapaciteta vetra i sunca i razvija započete OIE projekte, te da se sada intenzivno radi na projektu izgradnje reverzibilne hidroelektrane „Bistrica“, snage 680 megavata.

– Reverziiblna HE „Bistrica“ omogućiće balansiranje i stabilnost sistema, ne samo Srbije već i regiona i  to je ključni preduslov za veći udeo „zelene“ energije u našoj zemlji – rekao je Živković.  – Termo energija je naša bazna energija i siguran sam da će njen doprinos biti podjednako značajan u sigurnosti i stabilnosti sistema, ali i za bezbedno i sigurno snabdevanje električnom energijom naših potrošača. Zato će i u narednom periodu jedan od prioriteta biti modernizacija naših rudarskih i termo kapaciteta uz posebnu posvećenost unapređenju zaštite životne sredine, jer je to imperativ poslovanja za naredne godine.

Prvo čovek EPS-a je istakao da je se kompanija menja posle više decenija čekanja, te da je cilj reformi da EPS posluje uspešno i profitabilno. On je ukazao i na to da ko se ne menja i ne prilagođava vremenu u kojem stvara i živi ne može da računa na uspeh. Živković je naglasio značaj saradnje stručne energetske javnosti posebno u današnjem vremenu koje nameće posebne izazove poput dekarbonizacije i zelene tranzicije, saopštila je ta kompanija.