Sa potpisivanja ugovora 9. septembra 2022.

Sa potpisivanja ugovora 9. septembra 2022.

Projekat “Promocija obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti u Srbiji”, koji sprovodi GIZ, obezbediće sufinansiranje ugradnje solarnih panela za proizvodnju električne energije na tri porodične kuće u Kragujevcu, saopštio je GIZ 9.septembra. Sufunansiranje su dobili građani koji ispunjavaju sve uslove propisane Javnim pozivom koji zajednički sprovode Ministarstvo rudarstva i energetike Vlade Republike Srbije i lokalna samouprava Kragujevca, a zbog velikog broja prijavljenih nisu dobili subvencije.

Memorandum kojim se potvrđuje da će kroz aktivnosti ovog projekta biti obezbeđeno 50% od ukupne vrednosti investicije za instalaciju i ugradnju solarnih fotonaponskih panela, potpisan je u prostorijama opštine Grada Kragujevca. Memorandum o saradnji potpisali su predstavnici GIZ-a, građani korisnici opreme za solarne panalene i kompanije dobavljači opreme, koje će sprovesti i instalaterske radove.

“Potpisivanjem ovog sporazuma saglasili smo se i da aktivnosti ugradnje i priključenja solarnih panela i prateće opreme za proizvodnju električne energije na krovu porodičnih kuća potpisnika budu deo našeg pilot projekata. Rezultat ovih pilot projekata biće razvoj standardizovanih tehničkih i finansijskih modela za korišćenje solarnih fotonaponskih sistema u pristupu kupac-proizvođač. Primeri dobre prakse i korak po korak vodiči kako postati kupac-proizvođač u domaćinstvima, koji ćemo izraditi tokom realizacije ovih aktivnosti, poslužiće kao smernice za sve one koji su zainteresovani da postanu kupci-proizvođači solarne energije i doprineti većoj primeni ovog pristupa u Srbiji”, objasnio je Aleksandar Popović iz GIZ-a, predstavnik projekta “Promocija obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti u Srbiji”.

Očekuje se da će primena i razvoj pristupa kupac-proizvođač iz solarne energije u narednom periodu rasti i u Srbiji, kao što poslednjih godina raste u svetu.  Ministarstvo rudarstva i eneregetike je u tom smislu, građanima otvorilo mogućnost da za postavljanje solarnih panela dobiju subvencije od 50 %.

Za one građane koji se odluče da postanu takozvani kupci-proizvođači, koristi su: nezavisnost od nestabilnog tržišta i cene električne energije, ušteda i doprinos smanjenju emisija, kao i zaštiti životne sredine. Dodatna korist je što se zahvaljujući subvenciji, period otplate ukupne investicije ugradnje solarnih panela smanjuje na pola.

U saradnji sa Ministarstvom rudarstva i energetike, projekat „Promocija obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti u Srbiji“ sprovodi niz aktivnosti na poboljšanju zakonodavnog, institucionalnog i tehničkog okvira za veću upotrebu održivih energetskih tehnologija u Srbiji. U fokusu ovih aktivnosti je razvoj pristupa kupac-proizvođač u proizvodnji električne energije iz solarnih izvora.