Bečki fond za podsticaj zaposlenih (waff) podržava mala i srednja preduzeća do 64.000 evra za nove razvojne projekte i inovacije, kao i za zapošljavanje vezano za veštačku inteligenciju (VI), saopštila je Kancelarija Grada Beča u Beogradu.
Prema saopštenju fonda, trenutno se veštačka inteligencija više koristi u većim firmama. Za inovativne projekte u vezi sa veštačkom inteligencijom podsticaj iznosi do 59.000 evra, a do 5.000 evra za mere koje promovišu ravnopravnost žena i muškaraca na radnom mestu. Kako zaposleni, tako i privreda treba da imaju koristi, rekao je član gradskog veća zadužen za ekonomiju, Peter Hanke.

„Na ovaj način, subvencije povezuju uspešnu primenu veštačke inteligencije sa novim zapošljavanjem stručnih kadrova i jačaju ekonomsku poziciju Beča“, istakao je Hanke.
Za Beč, kao privrednu lokaciju, veštačka inteligencija ima veliki značaj, takođe zbog veličine sektora informacionih i komunikacionih tehnologija, navode iz bečkog fonda „waff“. Ukupno 8.800 kompanija sa oko 67.000 zaposlenih ostvaruje bruto dodatu vrednost od oko osam milijardi evra, što čini više od
deset odsto prihoda bečke ekonomije.