Predstavnici medija u poseti kraljevskom kompleksu na Dedinju, 10. maja 2023.: Prestolonaslednik Aleksandar i Princeza Katarina, sa direktorom TOB, Miodragom Popovićem

Predstavnici medija u poseti kraljevskom kompleksu na Dedinju, 10. maja: Prestolonaslednik Aleksandar i Princeza Katarina, sa direktorom TOB, Miodragom Popovićem

Organizovanom posetom za predstavnike medija 10. maja, najavljen je početak sezone obilaska Dvorskog kompleksa na Dedinju, u prisustvu NJ.K.V. Prestolonaslednika Aleksandra i Princeze Katarine i direktora Turističke organizacije Beograda Miodraga Popovića. Ovim je svečano otvorena turistička sezona, uz poziv građanima Beograda i domaćim i stranim gostima da posete ova zdanja. Događaj je počeo minutom ćutanja, u znak saosećanja za izgubljene živote u prošlonedeljnim tragedijama.

„Drago mi je što smo se okupili ovde, u domu moje porodice, da otvorimo Kraljevski kompleks za još jednu turističku sezonu. Kraljevski kompleks je posebno mesto, bogato istorijom i nasleđem mojih predaka. Želim da ljudi u Srbiji i svetu mogu da vide i osete svu istoriju i tradiciju koju ima naš porodični dom. Veoma je važno da se to prenese na naše mlađe generacije. Organizovani turistički obilasci su najbolja prilika da se vidi ovo prelepo mesto, dodirne naša slavna prošlost i nauči nešto novo“, rekao je NJ.K.V. Prestolonaslednik Aleksandar.

Gospodin Miodrag Popović, v.d. direktora Turističke organizacije Beograda, zahvalio se Njihovim Kraljevskim Visočanstvima na saradnji i još jednom istakao da je Kraljevski kompleks jedna od najvećih turističkih atrakcija Beograda. „Nadamo se da ćemo na ovaj način upotpuniti već bogatu ponudu našeg grada. Posete Dvorskom kopleksu su jedan od najposećenijih programa, koje su i dobar način da se naši građani podsete, a strani upoznaju sa istorijom Srbije i Beograda“, rekao je Miodrag Popović.

Obilazak Kraljevskog dvora u pratnji profesionalnog turističkog vodiča, imaće i turisti kada dođu u posetu – Kraljevskom Dvoru, Belom Dvoru, Kraljevskoj kapeli Svetog Andreja Prvozvanog i Kraljevskom parku. Turiste će, kada im to obaveze budu dozvoljavale, dočekati Prestolonaslednik i Princeza. Obilazak je prijatna dvočasovna šetnja, za upoznavanje sa istorijom, zaostavštinom i kulturom naše zemlje. Pre povratka Kraljevske porodice u Srbiju, Kraljevski kompleks bio je zatvoren za javnost, a otvaranje za turiste bila je jedna od prvih važnih odluka NJ.K.V. Prestolonaslednika Aleksandra.

Biblioteka u Starom dvoru

Biblioteka u Starom dvoru

Biblioteka u Belom dvoru

Biblioteka u Belom dvoru

Turistička organizacija Beograda  organizuje obilaske Kraljevskog kompleksa svake subote u 9.30 i 12.30 časova. Ulaznice uključuju organizovani autobuski prevoz od Trga Nikole Pašića do Kraljevskog kompleksa – okupljanja za prevoz su u 9.30 i 12.30 časova. Cena ulaznice je 1.500 dinara. Broj posetilaca u grupi je ograničen na najviše 30.

Za informacije i rezervacije: Turistički informativni centar u Beogradu, Knez Mihailova 56, telefon: 011 26 35 622, i-mejl: bginfo.knezmihailova@tob.rs vebsajt www.tob.rs

Škole, studenti i udruženja penzionera mogu da obiđu Kraljevski kompleks na Dedinju u najavljenim grupnim posetama svakog radnog dana od 9 do 15 časova uz obavezno obaveštenje Kancelariji NJ.K.V. Prestolonaslednika Aleksandra najmanje 7 do 10 dana unapred, na telefon +381 11 306 4014 ili putem i-mejla: kancelarija@dvor.rs. Svaka grupa mora da se sastoji od najmanje 10 a najviše 40 posetilaca. Vebsajt: www.dvor.rs, navodi se u saopštenju TOB-a.