U izveštaju Startap Džinoma za 2021. Severna Amerika je i dalje šampion jer je stanište za čak polovinu od top 30 globalnih ekosistema, sledi Azija sa 27 procenata na listi najuspešnijih i Evropa koja je adresa za 17 procenata najboljih ekosistema na svetskom nivou. Srbija je jedina zemlja iz regiona koja se našla u atlasu startapa i to treći put zaredom

Tijana Stefanović, Inicijativa Digitalna Srbija

Najopsežnije svetsko istraživanje o startapovima, u okviru koga je za 2021. analizirano više od 280 ekosistema i tri miliona startapova – Startap Džinom, potvrdilo je izreku da u svakom zlu ima nečeg dobrog. Iako se čitava planeta drugu godinu zaredom (o)kretala na pandemijskim talasima i borila sa opakim virusom, inovativni IT sektor nastavio je imun da se razvija i raste.

Izveštaj predstavljen na Londonskoj nedelji tehnologije (London tech week, održana od 20. do 24. septembra) pokazao je da turbulentna 2021. nije donela značajnije promene u trendovima, ali je pokrenula nova tržišta i ubrzala pojedine oblasti. I dokazala sve veću potrebu za savremenim haj-tek rešenjima, i istovremenu žilavost timova koji ih kreiraju.

U top pet pozicioniranih startap ekosistema, Severna Amerika, zahvaljujući Silicijumskoj dolini, i dalje globalno dominira. Tamo se nalazi čak polovina od 30 najbolje rangiranih ekosistema. U Evropi je zabeleženo tri puta više „egzita“ (prodaja za visoke vrednosti) u odnosu na 2020., sa tri na devet; a na listi 10 najboljih ekosistema u razvoju pet je sa Starog kontinenta.

Džej Ef Gotije

Džej Ef Gotije, osnivač i izvršni direktor Startap Džinoma

Azija je drugoplasirana i adresa je 27 procenata od ukupne zajednice top 30, sa potencijalom da sustiže Severnu Ameriku. U prilog tome je podatak da se u tom delu sveta beleži stalni rast izlaznih (prodajnih) vrednosti. Samo u prvoj polovini 2021, stiglo se do 423,5 milijardi dolara. Afrika je nova značajna destinacija za razvoj „biznisa iz garaže“. Beleži se ekspanzija i tek se očekuje, s obzirom na predviđen rast populacije (do 2050. imaće 2,5 milijardi stanovnika). Na kraju prvog kvartala ove godine, u martu najtopliji kontinent dobio je četvrtog „jednoroga“ (mlada startap kompanija čija se vrednost procenjuje na više od jedne milijarde dolara), sa već izdvojenim epicentrima u Nigeriji i Keniji.

Srbija je jedina zemlja iz regiona koja je treći put zaredom detektovana u izveštaju koji se objavljuje od 2012. i predstavlja svojevrsni atlas startapova.

Na osnovu podataka iz Beograda i Novog Sada, ukazano je da smo i dalje u ranoj fazi razvoja (nije promenjeno u odnosu na prethodna dva izveštaja). Ukupna vrednost srpskog ekosistema procenjena je na 439 miliona dolara.

Turbulencije u 2021. pokrenule nova tržišta i ubrzale razvoj novih oblasti

Opisani smo kao jedan od lidera u stvaranju uslova za privlačenje inostranog kapitala i to zbog poreske politike i mogućeg oslobađanja do 70 procenata od taksi na poreze i doprinose. Ili, prava na potpuno oslobađanje poreza na zaradu tokom prve tri godine poslovanja za osnivače startap kompanija u Srbiji.

Takođe, kao u ranijim izveštajima, zapaženo je da imamo i stvaramo dobre kadrove. Srpski obrazovni sistem označen je kao sistem sa kvalitetnom inženjerskom bazom u STEM oblastima, što znači da je time olakšano da se inovatori bave novim konceptima i poslovnim modelima u vezi sa najsavremenijim tehnologijama.

Poljoprivreda i klimatske promene nove oblasti

Od podsektora koji se najbrže razvijaju u ranim fazama izdvojili su se: agronomija i „nova“ hrana (rast od 128 procenata), blokčejn (121 procenat), napredna proizvodnja i robotika (109 procenata) i veštačka inteligencija i big data (98 procenata) i fintek.

Primetno je prisustvo rešenja iz domena klimatskih promena, takozvane zelene, čiste tehnologije (cleantech) kojima će svakako doprineti velika najavljena ulaganja, poput partnerstva Evropske komisije i Bila Gejtsa, britanske Vlade i drugih.

Od oblasti koje su najprisutnije u Srbiji ponovile su se dve: blokčejn i gejming.

– Startap Džinom izdvaja oblasti razvoja video-igara i blokčejna u našem startap ekosistemu, kaže za Ekonometar Tijana Stefanović, poslovni analitičar i projektni koordinator Inicijative Digitalna Srbija. Međutim, to nikako ne znači da startapi koji posluju u drugim oblastima nisu prisutni.

Podsticaji u Srbiji

U našoj zemlji, kako kaže Tijana Stefanović, rađeno je na dva važna fronta. Digitalna Srbija je inicirala pokretanje grupe poslovnih anđela i već su realizovane prve runde finansiranja u cilju daljeg rasta startapa u ranoj fazi; od privlačenja investicija do mentorske podrške i izlaska na globalno tržište. Takođe, završena je i data na uvid javnosti prva nacionalna Strategija za razvoj startap ekosistema.

– Verujemo da nas čeka veoma važan period za dalji rast i razvoj ovog izuzetno važnog segmenta privrede, uverena je sagovornica Ekonometra.

– I tu pravimo značajne pomake. Pogotovo u rešenjima baziranim na veštačkoj inteligenciji, mašinskom učenju, oblasti bioteha i agriteha, koji svakako doprinose snazi srpskog startap ekosistema, podvlači ona.

Srbija i dalje mapirana kao mesto kvalitetnog kadra i povoljna za strana ulaganja

Uticaj pandemije, ipak, nije mogao da se zanemari. Borba s kovid virusom uticala je na sve aspekte ekonomske aktivnosti, kako na globalnom nivou tako i u nacionalnim sredinama.

U Srbiji je, prema rečima naše sagovornice, početkom 2020. urađeno istraživanje sa digitalnim kompanijama u cilju razumevanja koliko je nova realnost uticala na njihovo poslovanje.

– Rezultati su pokazali da je dobar deo startapa, čak 25 odsto njih, životarilo svoje ideje kako bi napravili rešenja koja će biti prilagođena novim uslovima, u koje nas je pandemija dovela. Takođe, primetno je da smo u ovoj i prethodnoj godini imali dodatni rast kompanija iz sektora razvoja video-igara, te da na tržištu postoji potreba za kadrovima iz te oblasti, kaže naša sagovornica, podsećajući da pandemija može da bude prilika za kreiranje novih i inovativnih kompanija.

– Ne zaboravite da je većina članica Fortune 500, liste najvećih američkih kompanija, osnovana upravo u vreme prethodnih ekonomskih kriza, ilustruje Tijana.

Top pet

Na listi pet najvećih startap ekosistema na broju jedan je Silicijumska dolina, slede Njujork, London, Peking i Boston. Uporednom analizom desetine parametara utvrđuju se mesta mikro i makro zajednica. Prvi put u top 10 našao se Tokio, na devetom mestu, dok je 2020. bio na 15. mestu.

Blizu sto, preciznije 91 ekosistem je dobio najmanje jednog „jednoroga“ za prethodnih 12 meseci: u Meksiko Sitiju, Montevideu, Dalasu, Hjustonu, Busanu (Južna Koreja) i Puni (Indija)…

Džej Ef Gotije, osnivač i izvršni direktor Startap Džinoma, u uvodnom tekstu izveštaja osvrnuo se na sopstvenu, pogrešnu procenu iz 2020. da će pandemija naškoditi ekosistemima.

Sve je više „biznisa iz garaža“ koji nude efikasne alate u oblasti klimatskih promena tzv. zelene, čiste tehnologije (cleantech-a)

„Nekad ste srećni što ste pogrešili“, napisao je Gotije, dodajući da su startapi pomagali lekarima u lečenju pacijenata na daljinu, nastavnicima da uče studente, a malim preduzećima da nastave sa radom. „Još jednom se pokazalo da su pokretači novih rešenja i da su od ključnog značaja za globalnu otpornost i oporavak ekonomije“, ocenio je Gotije.

Istovremeno, uočeno je da su vlade bogatih i siromašnih zemalja, novim politikama i finansijskom podrškom reagovale brže i efikasnije nego što se moglo pretpostaviti, pogotovo u sferi finansiranja. „Tamo gde je u početku rizični kapital počeo da muca, ubrzo je porastao, naročito u sektorima u kojima je pandemija naglasila nove mogućnosti i ogromne potrebe. Obrisi postpandemijske ekonomije iscrtani su programima koji stimulišu inovacije, preduzetništvo i otvaranje novih radnih mesta“, zapazio je Gotije, generalni direktor Startap Džinoma.

A. Mirković