Trgovci - među najtraženijima na tržištu rada (Foto: Trgovačka škola Loznica)

Trgovci među najtraženijima na tržištu rada (Foto: Trgovačka škola Loznica)

Najtraženije oblasti u kojima je bilo najviše mogućnosti za zaposlenje u prethodnoj godini bile su trgovina, prodaja, IT, mašinstvo, administracija i ugostiteljstvo. Poslodavci su najviše raspisivali oglase za prodavce, vozače, magacionere, administrativne radnike kao i radnike u proizvodnji. Sa druge strane, želje kandidata se nisu mnogo razlikovale, te su najviše konkurisali na pozicije prodavac, administrativni radnik, komercijalista i telefonski operater, saopštila je kompanija Infostud, analizirajući trendove u oblasti tražnje poslova i raspoložovosti radne snage.

Kako se navodi u saopštenju Infostud/Poslovi, već nekoliko godina unazad na tržištu rada u Srbiji primetan je nedostatak određenih kadrova, pre svega zanatskih zanimanja. Tako je i 2022. godinu obeležio, sa jedne strane, veliki deficit radne snage, a sa druge uvoz radnika iz inostranstva kako bi se zadovoljile potrebe tršita rada.

Prema podacima centra za zapošljavanje Infostud u 2022. godini bilo je 13% više raspisanih konkursa nego godinu dana ranije, tako je godina završena sa 76.247 oglasa za posao. Ipak,  broj kandidata koji su tražili posao bio manji za 2% u odnosu na prethodnu godinu i iznosio 237.897. Takođe, prosečan broj konkurisanja je u znatnom padu i u 2022.godini iznosi 47 po jednom oglasu, dok je 2021. bio 57.

Pored deficita koji vlada u IT sektoru već godinama unazad, prethodne godine je su deficitarna bila i zanatska zanimanja. Takođe, povećan je i uvoz radnika iz istočnih zemalja. Tako su, prema prema podacima Infostuda, najtraženiji bili magacioneri, konobari, kuvari, mesari, higijeničari, ali i građevinski radnici, vozači i zanatlije – automehaničari i vodoinstalateri.  Sa manjkom kadrova na tržištu susreli su se i poslodavci koji su bili u potrazi za elektroinženjerima, diplomiranim farmaceutima, ali i advokatskim pripravnicima.

Kada se pogledaju svi oglasi, i dalje se u većoj meri traže radnici sa nižim stepenom kvalifikacija. Čak 61% oglasa bilo je namenjeno onima sa srednjom stručnom spremom, a čak 4% za one koji imaju samo osnovno obrazovanje. Svega 35%  oglasa ponuđeno je kandidatima sa višim kvalifikacijama ili fakultetom.

Poslodavci su zapošljavali i studente, te je tako preko 10.000 oglasa (14%) bilo dostupno upravo studentima.

Analiza Infostuda pokazuje da je više od 6.000 oglasa bilo dostupno osobama sa invaliditetom, a među ponuđenim radnim mestima najviše mogućnosti je bilo u oblastima IT-ja, trgovine/prodaje, pozivnih centara, administracije, marketinga, logistike i mašinstva.

Tokom prošle godine najmanje je bilo kandidata koji su tražili posao bez radnog iskustva, svega 16%. Kao i prethodnih godina, najveći udeo onih koji su bili u potrazi za poslom čine kandidati sa 10 i više godina radnog staža, čak 35 procenata. Trećina kandidata je imala do 5 godina iskustva, a svaki peti od 5 do 10 godina, navodi se u saopštenju kompanije Infostud/Poslovi.