Državnom data centru u Kragujevcu kompanija TÜVIT svečano je danas, u Beogradu,  uručila sertifikat, prema standardu EN 50600 za ispunjavanje najvišeg nivoa pouzdanosti, sigurnosti i efikasnosti čuvanja opreme i podataka – sertifikat za klasu 4.

Ovaj sertifikat predstavlja veliko priznanje kako za Državni data centar u Kragujevcu, tako i za celu Republiku Srbiju, jer je ovo još jedna potvrda da je Srbija lider u oblasti digitalizacije i izgradnje tehnološke infrastrukture u ovom delu Evrope. EN 50600 je evropski standard koji se odnosi na projektovanje, izgradnju i upravljanje data centrima i sličnim digitalnim infrastrukturama. Za sada samo 8 data centara u zemljama zapadne Evrope poseduje ovaj sertifikat za klasu 4, tako da je Državni data centar u Kragujevcu prvi u istočnoj i jugoistočnoj Evropi.

„Međunarodni sertifikat EN 50600 klase 4 koji danas dobijamo još jedan je pokazatelj da smo mi kao država, naše institucije, naši stručnjaci svojim znanjem i zalaganjem, uspeli da se pozicioniramo kao regionalni lider u digitalnoj transformaciji i postanemo jedna od najrazvijenijih zemalja Evrope kada je u pitanju pouzdanost i sigurnost čuvanja podataka i opreme. U rekordnom roku smo izgradili Državni data centar u Kragujevcu po najvišim tehničkim i bezbednosnim standardima gde se čuvaju podaci svih građana, privrede i komercijalnih korisnika i zahvaljujući kojem je Srbija prepoznata od svetski priznatih institucija kao jedan od lidera elektronske uprave”, rekao je ministar Jovanović.

„Kompanija Arthur D. Little strategy advisory je ponosna što je odigrala ključnu ulogu u podršci Vladi Srbije u osmišljavanju, planiranju, i razvoju Državnog data centra u Kragujevcu, koji je od danas međunarodno priznat dobijanjem cenjenog EN 50600 sertifikata klase 4, čije odličje drži samo nekoliko elitnih data centara širom sveta . Ovo priznanje nije samo fantastično dostignuće za Srbiju i njene ljude, već i najavljuje uspon Kragujevačkog Data centra kao regionalnog šampiona u tehnološkoj infrastrukturi“,  rekao je Bela Virag, rukovodeći partner kompanije Arthur D. Little za Austriju i Srbiju.

„Data centri imaju veliki potencijal za uštedu energije, sirovina i troškova. Oni su okosnica digitalizacije. Naši standardi predstavljaju pouzdanost, zaštitu i kvalitet – pre svega u međunarodnoj konkurenciji. Sigurnost je ključ digitalne budućnosti. Izuzetno mi je drago što mi u TÜV NORD Grupi imamo mogućnost da podržimo Vladu Srbije i Data centar u Kragujevcu“, istakao je Dirk Stenkamp, Generalni direktor TÜV NORD Grupe.

Svečanom uručenju sertifikata EN 50600 prisustvovao je i v.d. direktora Kancelarije za IT i elektronsku upravu u Vladi Republike Srbije, Milan Latinović.

Ceremoniji dodele sertifikata za Državni data centar prisustvovao je i stalni predstavnik Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji Jakup Beriš. UNDP je dugogodišnji partner Vladi Srbije u procesu digitalne transformacije, koja je jedan od prioriteta Vlade, i nastaviće da pruža ekspertsku i tehničku pomoć prepoznajući značaj digitalizacije i novih tehnologija za privredu, građane i efikasniju i transparentniju javnu upravu.

TÜVIT sertifikat prema standardu EN 50600 klase 4, potvrdio je da je Državni data centar u Kragujevcu izgrađen po najsavremenijim standardima, da posluje po najvišem nivou bezbednosti i upravljanju u slučaju rizika. Kompanija TÜVIT, deo je TÜV Nord grupe, i predstavlja nezavisnu agenciju za procenu standarda infrastrukture za IT usluge.